Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, il genelindeki su kaynaklarının korunmasını sağlamak amacıyla kademeli su tarifesinde yeniden düzenleme yaptı.
ABB Meclisi haziran ayı beşinci birleşimi, Meclis Birinci Başkanvekili Ertan Işık'ın başkanlığında, Belediye Meclis Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Gündem maddelerinin oylandığı toplantıda, ASKİ Genel Müdürlüğünce uygulanacak kademeli su tarifesinin belirlenmesini içeren Hukuk ve Tarifeler Komisyonu raporu tartışıldı.
Raporda, uygulamayla, ASKİ'nin herhangi bir ek gelir elde etme, yeni ekonomik kaynak oluşturma amacının bulunmadığı belirtildi.
Kademeli tarife uygulamasından konut abonelerinin yaklaşık yüzde 78'inin hiç etkilenmeyeceği kaydedilen raporda, amacın, yüksek tüketim gerçekleştirilen konut abonelerinin tasarrufa teşvik edilmesi olduğu kaydedildi.
Ankara'daki barajlara gelen su miktarındaki düşüşten dolayı su kaynaklarının korunmasını sağlamak ve suda tasarruf ilkesini toplumsal bir alışkanlık haline dönüştürmek amacıyla mevcut kademeli tarifenin sınırlarının güncellenmesine ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.
Kademeli su tarifesinde komisyon başkanının teklifi, konuşmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.
YÜZDE 142 ZAM
Yeni kademeli su tarifesinde, aylık ilk tüketim kademeleri 15 metreküpe kadar olan konut aboneleri, 16'ncı metreküpten 30 metreküpe kadar aştıkları her bir metreküp için 41 lira 37 kuruş olan ilk kademe ücretinin üç katı, yani 124 lira 11 kuruş ödeme yapacak.
30 metreküpün aşıldığı durumda ise ilk kademe ücretinin beş katı, yani metreküp başına 206 lira 85 kuruş ödenecek.
Suya her bir metreküp için 10 metreküpe kadar 1 lira ödeyen sosyal yardım alan konut aboneleri ise kademeli su tarifesinden etkilenmeyecek.
İlk kademe sınır tüketimde 100 metreküpe kadar metreküp başına 105 lira 42 kuruş ödeyen iş yeri aboneleri, 101'inci metreküp ve üzerinde aştıkları her bir metreküp için 210 lira 84 kuruş ödeyecek.
Kademeli su tarifesinde komisyon başkanının teklifi, konuşmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.