Anayasa Mahkemesi'nden yeni karar: 'Örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işlemek' iptal

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun 220 maddesinin 6. fıkrasında yer alan "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır" kuralını, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesi'nden yeni karar: 'Örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işlemek' iptal

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz yargılamaları ve çok sayıda "silahlı örgüt" davasında sıklıkla uygulanan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220 maddesinin 6. fıkrasında yer alan "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır" kuralını, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nden yeni karar: 'Örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işlemek' iptal

MECLİS'E 4 AY SÜRE VERDİ

Yüksek mahkeme, kararına gerekçe olarak, “Bu suçtan ceza alanların örgüte üye oldukları kanıtlanamamasına rağmen örgüte üye olanlardan daha fazla hapis cezasıyla cezalandırılıyor olmalarını" gerekçe gösterdi. AYM, boşlukta olmaması için Meclis’e 4 ay süre verdi ve iptalin bu sürenin sonunda yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.

AHMET ŞIK'IN CEZASI DA DÜŞECEK

Eski Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, kararla ilgili bomba ayrıntıyı açıkladı. Bu iptal kararının ardından Meclis yeni bir düzenleme yapsa da aralarında Cumhuriyet davasında bu suçtan ceza alan TİP Milletvekili Şık’ın da bulunduğu çok sayıda sanığın dosyası yeniden ele alınacak.

OGÜN SAMAST İDDİASI

Atalay, iptalin Samast'a tahliye olduktan sonra "FETÖ adına suç işlemek"ten açılan davayı da düşürebileceğine dikkat çekti.

Bu durumu  şöyle değerlendirdi:

"Anayasa Mahkemesi oybirliği ile TCK’nun 220/6. maddesini iptal etti. Karar bugünkü Resmî Gazete’de yayınlandı.

Cumhuriyet gazetesi davasında yargılananların tutukluluğunu, dava açılana kadar bu maddeye dayanarak sürdürmüşlerdi, o gün kanunsuz olduğunu görmeyip (görenleri tenzih ederim), bugün bu madde kanunilik ölçütünü karşılamıyor, anayasaya aykırı diyenlere şöyle bir selam çakalım: Talihsiz bir tesadüf daha var: Hani Hrant Dink’in katili Ogün Samast’a yeni bir dava daha açılmıştı ya, işte o da güme gitti."

Anayasa Mahkemesi'nden yeni karar: 'Örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işlemek' iptal - Resim : 2

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin