Akdeniz'de facia! 60 kişi kayboldu. Umuda yolculuk yine yarım kaldı

Akdeniz'de bir göçmen trajedisi daha yaşandı. Libya'dan bir hafta kadar önce hareket eden bir göçmen teknesinde 60 kişinin denizde kaybolduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Akdeniz'de facia! 60 kişi kayboldu. Umuda yolculuk yine yarım kaldı
Arşiv

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri kurtaran Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) SOS Akdeniz, en az 60 göçmenin denizde kaybolduğunu bildirdi.

SOS Akdeniz'in X hesabındaki paylaşımda, STK'ye ait Ocean Viking gemisinin, Libya'dan bir hafta kadar önce hareket eden bir göçmen teknesine dün kurtarma operasyonu düzenlediği ve 25 kişiyi kurtardığı belirtildi.

Kurtarılan göçmenlerin ifadesine göre, yolda en az 60 kişi kayboldu.

Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) duyurularını paylaştığı X hesabında da "Orta Akdeniz'de meydana gelen bir tekne kazası haberi bizi derinden üzdü. Ocean Viking gemisi, bir hafta önce Libya'dan ayrılan 25 kişiyi kurtardığını ancak yaklaşık 60 kişinin halen kayıp olduğunu bildirdi. Denizde devriyeleri güçlendirmek ve daha fazla trajediyi önlemek için acil eyleme geçilmesi gerekiyor." ifadelerine yer verildi.

IOM verilerine göre bu yıl başından 8 Mart'a kadar Orta Akdeniz'de kaybolan göçmen sayısı 226 oldu.

ORTA AKDENİZ'DEKİ DÜZENSİZ GÖÇ SORUNU

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında, İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, bu güzergahta Avrupalı devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

STK'ler geçen yıldan bu yana da İtalya'daki son yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini gerçekleştirmede bazı zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer ise çoğunlukla İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası ya da bazen Malta oluyor.

Diğer yandan teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

Kaynak: A.A
Etiketler akdeniz göçmen tekne
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin