AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasındaki pazarlık ortaya çıktı! Efkan Ala, Yeniden Refah'ın isteğini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ittifak olarak giren AK Parti ve Yeniden Refah Partisi arasında yerel seçimlerde uzlaşma sağlanamadı. Uzlaşmanın sağlanamama nedenini AK Parti Grup Başkanvekili Efkan Ala açıkladı. Ala'nın açıklamalarına ise YRP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Suat Kılıç yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasındaki pazarlık ortaya çıktı! Efkan Ala, Yeniden Refah'ın isteğini açıkladı
AA

AK Parti Grup Başkanvekili Efkan Ala, "Yeniden Refah'la yaptık görüşmelerimiz bir mutabakata varamadık. Çünkü bizden daha ilk görüşmelerde ve ondan sonra da istedikleri yerler, bizim zaten yüzde 50'nin üzerinde oy aldığımız iller ve büyükşehirler oldu" ifadelerini kullandı.

Efkan Ala, dün akşam Habertürk'te konuştu. Ala, iki parti arasında yaşananları anlattı. Şöyle konuştu:

“Yeniden Refah'la yaptık görüşmelerimiz bir mutabakata varamadık. Çünkü bizden daha ilk görüşmelerde ve ondan sonra da istedikleri yerler, bizim zaten yüzde 50'nin üzerinde oy aldığımız iller ve büyükşehirler oldu. Kocaeli'nde yüzde 55 almışız. Sakarya'da yüzde 65 ile seçilmiş. İlçe olarak İnegöl. Yüzde 65 ile seçilmiş. 100'e yakın ilçeydi. O kadar detayına girmek istemiyorum. Kütahya'yı, başka yerleri istediler. Görüşmelerde şöyle bir anlayıştan hareket ettik. Bizde olan yüzde 50'nin 60'ın üstünde olan il ve ilçeyi vermemizin ne anlamı olabilir? Burada bir anlaşma sağlanamadı. Anlaşamama konusunda anlaştık. Mutabakata varılmadı ve ondan sonra da Cumhur İttifakı çatısı altında değil Yeniden Refah Partisi. Bazı yerlerde, toplantılarda, bazı adayları bunu özellikle söylüyorlar. Çok net açık biçimde Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı içerisinde değildir.

CHP KAZANÇLI ÇIKAR

Soru şu; Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı'na dahil mi? Değil. YRP birçok yerde seçime gidiyor. AK Parti ile CHP'nin yarıştığı yerlerde Yeniden Refah Partisi de belediye başkanlığı seçimine giriyor. Bu sonuçta kime hizmet eder? Kim buradan kazançlı çıkar? Siyaset profesörü olmaya gerek yok. Tabii ki bizim tabanımızdan, sağ kesimden alıyor. Tabii ki CHP kazançlı çıkar. Vatandaşlarımızın sandığa giderken bunu dikkate alacaklarına inanıyorum. Takdir kendilerinindir.”

YRP'DEN CEVAP GELDİ

Efkan Ala'nın sözlerine yanıt Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Suat Kılıç'tan geldi.

Kılıç şöyle konuştu: "İttifak görüşmelerini Yeniden Refah Partisi adına yürüten arkadaşlarımızla temas sağladım. 100 ilçe konusunun hiçbir şekilde söz konusu olmadığını ifade ettiler. Ben de kendilerine bu konuda açıklama yapmalarının uygun olacağını söyledim. 100 ilçe istenmediği halde neden ‘100 ilçe istendi’ şeklinde bir açıklama yapıldı? Bunu anlamak mümkün değil. Efkan Bey heyetler arası görüşmelerde yer alan Yeniden Refah Partili isimlerle yakın diyalog geliştiren bir parti yöneticisi. Dolayısıyla arkadaşlarımız 100 ilçe istediyse bu beyan edilmelidir. Ama bizim arkadaşlarımıza ben sorduğumda ‘hayır biz 100 ilçe istemedik’ şeklinde ifadelerini ortaya koydular.

Kamuoyuna da yansıdığı şekilde, ilk görüşmede 2 büyükşehir, 2 il, 35 de ilçe olabileceğine dair bir görüş alışverişi aramızda oldu ama sonraki görüşmelerde zaten 2 büyükşehir, 2 il veya 35 ilçe telaffuzu söz konusu edilmedi. İstanbul'da 2 ilçe, Ankara'da 2 ilçe şeklinde Yeniden Refah Partisi'nin talebinin minimuma indirgendiğini arkadaşlarımız ifade ettiler.

Yeniden Refah Partisi adına görüşmelere katılan arkadaşların beyanı budur. Bunu da şu şekilde beyan ettik dediler. Hani madem bir ittifaka giriyoruz. ‘Pazarlık yapmalıyız, şu kadar almalıyız, bu kadar vermeliyiz’ şeklinde değil ama ‘kendi tabanımızı sandığa götürebilmek ve ittifak yönünde oy kullandırabilmek için böyle bir ihtiyaç söz konusu’ diye ifade ettiler ama nihayetinde ittifak görüşmeleri tabii ki başarıyla sonuçlanmadı, başarısızlıkla sonuçlandı. Bu süreç geride kaldığına göre dönüp dönüp hani ittifak sürecini konuşmakta biz doğrusu kendi payımıza bir fayda görmüyoruz.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin