Aden Körfezi’nde tansiyon yükseldi. Dışişleri Bakanı Fidan İngiltereli mevkidaşı ile görüştü, gerilimin düşürülmesi gerektiğine dikkati çekti

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Bakan Fidan, Aden Körfezi'nde yaşanan gerilimin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, Yemen merkezli Husilere ait mevzilere yönelik hava ve deniz saldırıları gerçekleştirmişti.

Google Haberlere Abone ol
Aden Körfezi’nde tansiyon yükseldi. Dışişleri Bakanı Fidan İngiltereli mevkidaşı ile görüştü, gerilimin düşürülmesi gerektiğine dikkati çekti

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Bakan Fidan görüşmede, yakın coğrafyada çok sayıda anlaşmazlık bulunduğuna işaret ederek, Aden Körfezi’nde gerilimin düşürülmesi gerektiğine dikkati çekti. Fidan’ın, bu doğrultuda Türkiye’nin üstüne düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirttiği görüşmede, Gazze’deki son durum da ele alındı.

Bakan Fidan'ın, Gazze’deki savaşın ve Filistinlilere yönelik şiddetin bir an önce sona ermesi gerektiğini, gerilimin tırmanmasının bölgesel güvenlik ile uluslararası istikrar açısından ciddi bir risk teşkil ettiğini vurguladığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, Yemen merkezli Husilere ait mevzilere havadan ve denizden saldırılar düzenledi. Husi yetkililer, saldırılarda 5 kişi hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırıları devam ettiği sürece kendileri de Kızıldeniz'deki ticari nakliye gemilerini hedef almayı sürdüreceklerini ve saldırılarının "Filistinlilerle dayanışma" amaçlı olduğunu belirtti. 

Yemenli kaynaklar, Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının gece başkent Sana, Hudeyde ve Taiz kentleri başta olmak üzere Yemen genelinde birçok noktada hava saldırısı düzenlediğini aktardı. 

Analistlere göre ABD ve İngiltere'nin Yemen genelindeki saldırıları, Orta Doğu'daki savaşın bölgesel olarak genişleyebileceğinin işareti oldu. 

Ayrıca saldırıların, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı 'soykırım davası'nın görüldüğü güne denk gelmesi dikkati çekti. 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin