Adalet Bakanı Tunç'tan Yargıtay'ın ikinci kez AYM'nin Can Atalay kararına uymamasına ilişkin ilk değerlendirme

Adalet Bakanı YılmazTunç, Yargıtay'ın ikinci kez AYM'nin Can Atalay uymamasıyla ilgili konuştu. Tunç, "Yargıtay’ın verdiği kesinleşmiş hüküm söz konusu. Bu kesin hüküm de TBMM’nin gündeminde. Hep beraber önümüzdeki süreci göreceğiz." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Adalet Bakanı Tunç'tan Yargıtay'ın ikinci kez AYM'nin Can Atalay kararına uymamasına ilişkin ilk değerlendirme

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Medeni Kanunu Çalıştayı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan, Yargıtay'ın ikinci kez AYM'nin Can Atalay kararına uymamasıyla ilgili değerlendirme geldi.

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında görüşü farkının ortaya çıktığını ifade eden Bakan Tunç,  "Yargıtay’ın verdiği kesinleşmiş hüküm söz konusu. Bu kesin hüküm de TBMM’nin gündeminde. Hep beraber önümüzdeki süreci göreceğiz." dedi.

 

KAMUDA TORPİL İDDİASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kamuda torpil iddiasına ilişkin de açıklama yaptı. Bakan Tunç, "Torpil iddialarını kabul etmiyoruz. Bizim tek kriterimiz liyakat. Talepler gelir. İktidardan da gelir muhalefetten de gelir. Bize herkes ulaşabilir, herkes mail atabilir, herkes cep telefonuyla arayabilir. Bu talepleri değerlendirecek olan ilgili komisyonlardır. Topril vesaire iddialarını reddediyoruz" şeklinde konuştu. 

MOSSAD OPERASYONU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul merkezli Mossad'a yönelik yapılan operasyona ilişkin "Casusluk soruşturmaları yeni değil, şu an 34 gözaltı var. Hakkında işlem yapılan kişi sayısı 100'ü geçmiş durumda, 12 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı" değerlendirmesinde bulundu. 

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

Bakan Tunç, yeni yasa ile ilgili de konuştu. Bakan Tunç  "Bugüne kadar anayasamızda hukuk devletini takibi anlamında çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirdik. Bunlar anayasa mahkemesinin yapısından tutun da hakimler savcılar kurulunun yapısına varıncaya kadar yüksek askeri şuranın milli güvenlik kurulunun yapısının demokratik, hukuk devleti ilkesi haline getirilinceye kadar çok önemli reformlar gerçekleştirdik. Yine temel hak ve özgürlükleri güçlendiren kadına, gençlere ve çocuklara dezavantajlı kesimlere pozitif anlamda ayrımcılık getiren, bilgi edinme hakkından tutun da kamu denetçiliği kurumunun kurulmasına varıncaya kadar. Yine bireysel başvuru hakkından tutun da özel hayatın korunmasına varıncaya kadar çok önemli temel hak ve özgürlük alanını genişleten düzenlemeleri hayata geçirdik. Bunlar anayasamızın vesayetçi ruhunu ortadan kaldırmaya yönelik önemli reformlardı. Bunları bu meclis başardı ve milletin onayı ile anayasa değişikliği ile hem 2017 anayasa değişiklikleri ile hayata geçti. Tüm bunlar anayasadaki vesayetçi ruhu ortadan kaldırabildi mi bunu tam anlamı ile söylemek mümkün değil. Tabii çok sayıda değişiklik yapılması 177 maddeden oluşan anayasamız bugüne kadar 184 değişiklik yapıldı. Yani bir madde birden fazla değişiklik olduğu durumlar oldu. Dolayısıyla bu çok sayıdaki değişiklik Anayasa'daki maddeler arasındaki yeknesaklığı da bozdu. Mesela anayasamızın 82 anayasasında oluşturulan Anayasa Mahkemesi'ne verilen görevlere bireysel başvuru ilave edildiğinde ve bireysel başvuru hakkı ile ilgili olarak özellikle baktığımız zaman kanun yolu incelemesi yapılabilir mi? yapılamaz mı? Anayasada bu hükümler olmasına rağmen yüksek yargı kurumlarımız arasında görüş ayrılıklarının da sorunlara yol açtığını hep beraber gördük. Dolayısıyla ana hedefimiz bizim yeni, demokratik, sivil, kuşatıcı bir anayasayı yapmak. Bu milletimize olan borcumuz. Sadece darbeciler tarafından yapılmış olması bile tek sebeptir. Geçerli sebeptir o nedenle inşallah Türkiye Yüzyılına başlarken demokratik bir anayasaya milletimize olan borcumuzu gerçekleştiririz diyorum" diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin