7,3’lük deprem uyarısı. Kritik uyarı...

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van’daki olası bir depremin 7,3 büyüklüğüne ulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Naci Görür de depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
7,3’lük deprem uyarısı. Kritik uyarı...

Son haftalarda Van, Malatya, Kahramanmaraş, Hakkari, Tunceli ve Hakkari’de meydana gelen peş peşe depremler korkuttu.

Bölgede neredeyse her gün bir sarsıntı gündeme gelirken Türk Bilim İnsanı ve Yüksek Jeofizik Mühendisi Ahmet Övgün Ercan, konuyla ilgili dikkat çeken yorumlarda bulundu.

Prof. Dr. Ercan, Van'ın her zaman bir deprem riskiyle karşı olduğunu ifade eden "Güneyden gelen Arap Kalkanı, bugünkü Suriye ile Irak’ın bulunduğu kesimden Anadolu’yu kuzeye doğru sıkıştırıyor. Anadolu’yu bu şekilde sıkıştırması sonucunda Doğu Toroslar dediğimiz Bitlis Dağları oluşuyor. Artos Dağları da böyle oluşuyor. Van’ı doğudan sıkıştıran başka güçler de var. Güneyden ve doğudan gelen güçlerin bileşke noktası Van. Bu yüzden Van’da her zaman için büyük depremler olacaktır" değerlendirmesi yaptı.

“2040 İLE 2055 ARASINDA YIKICI BİR DEPREM OLURSA BU ŞAŞIRTICI OLMAZ”

Ercan, Van’ın kendi içindeki deprem büyüklüğü 6.4 dolaylarında olduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Bazen sıçrama yaparak 7.3'e kadar varabilir. Kaldı ki 2011 yılında yaşanan depremde bu 7.2'ye vardı. Her 30 ila 40 yıl arasında üstüne gelen gerginlikleri boşaltmak üzere bir deprem oluşturacaktı. '2011 yılında gördük bir daha görmeyiz' diye bir şey yok. 2040 ile 2055 yılları arasında yıkıcı bir deprem olursa bu şaşırtıcı olmaz.

"BÜYÜK DEPREMLER SIRASINDA STRES YÜKLENDİ"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre, dün Malatya’nın Pütürge ilçesinde 4.4 büyüklüğündeki deprem kısa süreli paniğe neden oldu.

Yerin 9,6 km derinliğinde meydana gelen deprem ilçede korkuya neden olurken sarsıntı başta Malatya olmak üzere yakın illerde de hissedildi.

Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depreme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Görür şu ifadeleri kullandı.

"Arkadaşlar dün Malatya-Pütürge/ Balpınar’da 4,4 deprem oldu. Bu deprem 6 Şubat depremleri sırasında büyük ölçüde kırılan DAF üzerinde oldu. Bir bakıma artçı deprem sayılabilir.

Depremin bu yöreye büyük depremler sırasında stres yüklenmesiyle oluştuğu da söylenebilir. Sevgiyle"

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin