6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı

6 Şubat 2023 saat 04.17'de başta 11 il olmak üzere Türkiye'nin kalbine inen depremlerin birinci yıl dönümünde hayatını kaybeden 57 binden fazla vatandaş anılıyor. Depremzedeler felaketin merkez üssü olan Kahramanmaraş başta olmak üzere felaketin vurduğu 11 il ve ilçede anma etkinlikleri düzenlendi. On binlerce kişi geceyi sokakta geçirdi. Ailelerini, vefat eden arkadaşlarını, komşularını, canlarını andılar. Sessiz yürüyüş yaptılar.

Google Haberlere Abone ol
6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı

11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde yaşamını yitiren vatandaşlar için deprem bölgesinde anma törenleri düzenlendi. Başta felaketin merkez üssü Kahramanmaraş başta olmak üzere depremin vurduğu tüm il ve ilçelerde düzenlenen etkinliklerde vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

Kimi annesini, kimi babasını, kimi kardeşini, kimi eşini, kimi çocuğunu, kimi komşusunu yitirmişti. On binlerce kayıp verdiğimiz 6 Şubat depremlerinde bölge yine geceyi sokakta geçirdi. 

6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı

KAHRAMANMARAŞ

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi önünde anma etkinliği düzenlendi. Depremlerin yıl dönümünde Ebrar Sitesi önünde karavanlar kurularak büyük bir ateş yakıldı.

Sivil toplum örgütleri ve sitede hayatını kaybedenlerin yakınlarının da katıldığı programda konuşmalar yapıldı. Bazı depremzedelerin kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla katıldığı etkinlikte saatler 04.17'yi gösterdiğinde dualar okundu.

Arama kurtarma çalışmaları sırasında ekiplerin enkaz başında yaptıkları "sesimi duyan var mı" çağrıları tekrarlandı. Yakınlarını kaybedenlerin bu sırada ağladığı gözlendi.

6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı - Resim : 2

İSKENDERUN

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, 6 Şubat 2023'teki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için 04.17'de anma programı yapıldı. Ellerinde meşalelerle Şehit Pamir Caddesi'nden "Sessiz Yürüyüş" adı altında yürüyüşe geçen katılımcılar, saat 04.17'yi gösterdiğinde Pac Meydanı'na vardı.

Meydanda depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. 

6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı - Resim : 3

MALATYA

Malatya'da hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. "Asrın felaketi"nin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, 04.17'de İtfaiye Daire Başkanlığında Malatya Valisi Ersin Yazıcı başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı. Buradaki programın ardından Yazıcı ile beraberindeki protokol üyeleri, depremlerde birçok kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden ile Hakimbey Apartmanı'nın alanına karanfil bıraktı.

Anma programı dualarla sona erdi.

6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı - Resim : 4

ADANA

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde Adana’da 13 bina yıkıldı, 418 kişi hayatını kaybetti. Depremin yıl dönümünde yaşamını yitirenler, yıkılan binaların enkazının kaldırıldığı alanlarda anıldı.

Merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde depremde yıkılan Alpargün Apartmanı’nda hayatını kaybeden 96 kişi için yakınları anma etkinliği düzenledi. İlk depremin yaşandığı saat 04.17'de binanın enkazının kaldırıldığı alana gelen vatandaşlar, ‘Hayatlarımız enkaz altında kaldı’, ‘Acımız da öfkemiz de büyük’ yazılı pankartlar açtı. Duygu dolu anların yaşandığı anmaya katılanlar, kaybettikleri yakınları için gözyaşı döktü. Kalabalık, binanın tutuklu müteahhidi Hasan Alpargün’e en ağır cezanın verilmesini istedi. 

6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı - Resim : 5

ADIYAMAN

Büyük yıkımın yaşandığı Adıyaman’da felaketin yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi. Saat 04.17’de binlerce kişi, depremde duran saat kulesinin önüne kadar yürüyüp, hayatını kaybedenleri andı.

Adıyaman'da, ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerinin birinci yıl dönümünde binlerce kişi bir araya geldi. Atatürk Bulvarı’ndaki Valilik binası önünde toplanan vatandaşlar, bulvar üzerindeki depremde duran saat kulesinin önünü kadar yürüdü. Yürüyüşe Vali Osman Varol, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, yakınlarını kaybedenler ve depremde arama yapan gönüllülerden oluşan kurtarma ekipleri de katıldı. Saat kulesinin önüne karanfil bırakan kalabalık, ellerindeki siyah beyaz balonları gökyüzüne bıraktı. Anmada, sela ve depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu.

6 Şubat deprem felaketinin birinci yılı. Hayatını kaybeden on binler deprem bölgesi ve tüm Türkiye'de anılıyor: Deprem şehitleri unutulmadı - Resim : 6

OSMANİYE

Osmaniye'de hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. Vatandaşlar, geceyi sokakta geçirirken, saatler 04.17’yi gösterdiğinde salalar okundu, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Osmaniye Belediyesi tarafından Adnan Menderes Mahallesi'nde depremde yıkılan Metin Tamer Sitesi’nin önünde düzenlenen anma programında vatandaşlar bir araya geldi. Depremde hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu, ardından dua yapıldı. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde salalar okundu, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bazı vatandaşlar gözyaşlarına boğulurken, bazıları ise depremde kaybettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. 6 Şubat depremlerinde yıkılan sitenin enkaz alanına deprem şehitleri için karanfiller bırakıldı.

 

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin