HİBE DESTEĞİ
Kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımını artırmak için yürütülen programların meyvesini vermeye başladığını söyleyen Işıkhan, "Bugün, engelli istihdamına yönelik politikalarımızın sahadaki güçlü karşılığını açıkça görebiliyoruz. Kamu sektöründe engelli istihdamı, kota fazlası çalışan engellilerle birlikte; yasal yükümlülüğün yüzde 134'üne, özel sektörde ise yüzde 103'üne ulaşmış durumda. Bu da uyguladığımız politikaların sahada karşılık bulduğunun en açık göstergesidir. 2025 yılı için belirlediğimiz hedefler de bu vizyonun bir yansımasıdır. Bu yıl 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon Yönetmeliği'nde önemli bazı değişiklikler gerçekleştirdiklerini belirten Işıkhan, "Engelli projelerinin önceden mutlaka İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarına götürülmesi gerekiyordu. Bu durum, ne yazık ki hem başvuru sürecini uzatıyor hem de zaman kaybına neden oluyordu. Artık bu zorunluluğu kaldırıyoruz. Bu sayede projeler, doğrudan komisyona iletilebilecek ve başvuru süreci çok daha sade ve hızlı hale gelecek. Ayrıca mevcut durumda komisyon yılda yalnızca 2 defa toplanabiliyordu. Bu da ne yazık ki sınırlı sayıda projenin değerlendirilmesine neden oluyordu. Yeni düzenlemeyle bu sınırı da kaldırıyoruz ve yılda 6 defa toplanabilme imkanı getiriyoruz. Bu sayede daha fazla proje çağrısı yapabilecek, gelen başvuruları çok daha kısa sürede değerlendirebileceğiz. Yaptığımız bu düzenlemelerle, engelli bireylerin istihdamına yönelik projelerin hem başvuru hem de değerlendirme aşamalarında ciddi bir hız ve kolaylık sağlayacağız. Yılbaşından itibaren destek miktarlarını artırarak bu alandaki etkimizi daha da genişletmiş bulunuyoruz. 2025 yılı itibarıyla engelli kardeşlerimize hibe desteğini 400 bin liradan, 580 bin liraya çıkardık" diye konuştu.
Işıkhan, 2002 yılından bu yana yaklaşık 550 bin engelli vatandaşın istihdama katılmasına aracılık ettiklerini aktararak, "2024 yılında bu sayı 45 bini aşmış, 2025 yılı ilk çeyreği itibarıyla yaklaşık 17 bine ulaşmıştır. Özellikle iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında, 'Her engellinin bir iş koçu olacak' anlayışıyla hayata geçirdiğimiz Engelli İş Koçluğu uygulamamız; bugün 81 ilde, 120 birimde aktif olarak sürdürülmektedir. 2014 yılından bu yana 65 binden fazla engelli vatandaşımız, iş başı eğitim programlarımız ve mesleki eğitim kurslarımızdan yararlanmıştır. Bu kapsamda üzerinde çalıştığımız, Çalışan Bildirim Sistemi ile engelli çalıştırma yükümlülüğünün tespitinin otomatikleştirilmesi, süreçlerin hızlandırılması ve işverenlerle doğrudan iletişime geçilerek bürokrasinin azaltılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, engelli çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarının, engelli ve eski hükümlü bireylerin istihdamını destekleyen projelerde kullanıldığını da bir kez daha hatırlatmak isterim" açıklamasında bulundu.