Meğer sahte olup olmadığını anlamak çok basitmiş. Gıda mühendisi gizli sırrını açıkladı. Ayçiçek yağının sahte olup olmadığını anlamanın tüyosu belli oldu

Ayçiçek yağlarının hileli olup olmadığını anlamanın yöntemi açıklandı. İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Meğer sahte olup olmadığını anlamak çok basitmiş. Gıda mühendisi gizli sırrını açıkladı. Ayçiçek yağının sahte olup olmadığını anlamanın tüyosu belli oldu - Resim: 1

Sahte yağlar sadece tüketiciyi kandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığımızı da tehdit ediyor. Hileli ayçiçek ve zeytinyağları, tüketicinin kâbusu haline gelmiş durumda. Peki, bu hileli yağları nasıl ayırt edebilirsiniz? Uzmanlara göre bu konuyu anlamak oldukça zor olabilir. Ancak bazı püf noktaları ve dikkat edilmesi gereken unsurlar sayesinde kendinizi ve ailenizi koruyabilirsiniz.

MUTLAKA DİKKAT EDİN!

Son dönemlerde hileli gıda ürünleri özellikle ayçiçek ve zeytinyağı kategorisinde artış gösteriyor. Fırsatçılar, tüketicileri aldatmak için ellerinden geleni yapıyor.

Bu nedenle daha fazla dikkat etmek ve bu sahte ürünlere karşı bilinçli olmak gerekiyor. Natürel sızma zeytinyağı, sıkça sahte yağlarla karıştırılmaktadır. Bu sahte yağların içinde rafine zeytinyağı, ayçiçeği, kanola, mısır, fıstık, pamuk, soya yağları bulunmaktadır.

SAHTE YAĞLARDAKİ YAYGIN TAĞŞİŞLER

Sahte zeytinyağlarının en yaygın tağşişlerinden biri, natürel sızma zeytinyağının daha ucuz yağlarla karıştırılmasıdır. Bu işlem, sahte yağın yüksek fiyatını düşürmeye ve daha fazla kar elde etmeye yöneliktir.

Aynı şekilde ayçiçek yağı da daha ucuz ve düşük kaliteli kanola, mısır, fıstık, pamuk, soya yağları ile tağşiş yapılır. Özellikle soya ve fındık gibi alerjen gıdaların yağının eklenmesi ve etiketlerde bunun belirtilmemesi, alerjisi olan insanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ayrıca daha önce kullanılmış ve geri dönüştürülmüş kızartmalık yağların ayçiçeği gibi diğer yağlarla karıştırılarak tekrar piyasaya sürüldüğü bilinmektedir. Genellikle pahalı ve biyoyararlılık açısından daha değerli olan yağlara daha ucuz ve düşük kaliteli yağlar eklenir. Sonuç olarak ürün kalitesi düşer, saflık kaybolur ve tüketici sağlığı riske atılır.