İlaç sektöründe Tardigrad umudu. Dünyanın en dayanıklı canlısı ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir

Dünyanın en dayanıklı canlısı Tardigradlar bilim insanlarını heyecanlandırmaya devam ediyor. Tardigradlara özgü bazı kimyasallar ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir. Bu da ihtiyaç sahiplerine hayat kurtarıcı tedaviyi ulaştırmak için büyük bir potansiyele sahip heyecan verici bir gelişme.

Google Haberlere Abone ol
İlaç sektöründe Tardigrad umudu. Dünyanın en dayanıklı canlısı ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir - Resim: 1

Tardigradlar mucizevi canlılar... Yaşayan her canlının aslında bir mucize olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Haksız sayılmazsınız ancak bir tardigrad veya bilinen diğer ismiyle “su ayısı” söz konusu olduğunda durum başka. Öncelikle “Mikroskobik bir canlıya neden 'su ayısı' denir?” sorusu akla geliyor lakin tardigradların özelliklerini bilince bu yakıştırma kabul edilebilir hatta eksik oluyor.

Su ayısı yerine onlara Jack Bauer, John McClane, Beatrix Kiddo ya da Polat Alemdar demek sanki tardigradlar ile ilgili daha iyi fikir verebilir. Ama telaşlanmayın; “bildiğimiz kadarıyla” tardigradlar bir intikam planı içinde değil.

Bilim insanları tardigradların 150 derece sıcaklığa ve -272 dereceye kadar soğuğa dayanabildiğini söylüyor. Almanya'nın Stuttgart Üniversitesi'nden mikrobiyolog Ralph Schill, “Dinozorların ortaya çıkışına ve yok oluşuna tanıklık etmiş bir türden bahsediyoruz” sözleriyle Dünya'da ne kadar uzun süredir var olduklarını ortaya koyuyor.

12 GÜN HAYATTA KALABİLİYOR

Yapılan bir araştırmada atmosfer dışında 12 gün boyunca hayatta kalabilen tardigradlar yüksek dozda radyasyona da dayanıklı. Tardigradların yaşamı neredeyse tamamen sonlandırabilecek büyüklükteki kozmik felaketlerden dahi sağ çıkabilecekleri düşünülüyor. Scientific Reports'ta yayınlanan bir makalede gama ışını patlaması, büyük bir asteroid çarpması ve yıldız patlaması bu felaketler arasında gösterilmekte.

Etiketler ilaç