EYT için TBMM'deki formüller ne? Milyonlarca EYT mağduru gelecek haberi bekliyor: EYT çözümü konusunda gelinen son nokta kimler EYT'li sayılacak, son tarih ne?

EYT mağdurlarının gözu kulağı Ankara'da. Çalışma ve Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. EYT konusunda muhalefet milletvekilleri de TBMM'ye kanun teklifi sunmuştu. TBMM'ye sunulan yasa tekliflerindeki formüller ne? Hangi EYT formülü öne çıkıyor. EYT çözümü konusunda gelinen son nokta.

Google Haberlere Abone ol
EYT için TBMM'deki formüller ne? Milyonlarca EYT mağduru gelecek haberi bekliyor: EYT çözümü konusunda gelinen son nokta kimler EYT'li sayılacak, son tarih ne? - Resim: 1

EYT’liler, 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan kişilerden oluşuyor. Emeklilikte yaş koşulu getirerek emeklilik yaşını kademeli olarak artıran 4447 Sayılı Kanun 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe girdiği için, bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar EYT kapsamında yer almıyor. 4447 Sayılı Kanun’dan önce normal emeklilik için sadece sigortalılık süresi ve prim günü koşulu aranıyordu. 5000 prim gününü doldurmak şartıyla kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabiliyordu. “Sigortalılık süresi”, sigortalı çalışmaya başlama tarihi ile emekli olunan tarih arasında geçen fiilen çalışılsın veya çalışılmasın toplam süreyi ifade ediyor. Örneğin 1 Ocak 1985 tarihinde çalışmaya başlayan bir kadın 5000 prim gününü doldurmuşsa 1 Ocak 2005’te, erkek ise 1 Ocak 2012 tarihinde emekli olabiliyordu. Yaşlarının kaç olduğuna bakılmıyordu.