Dövizdeki yükseliş Almanları endişelendirdi. Alman yatırımcılarla anket yapıldı, ankete katılan Alman şirketlerin yüzde 74’ü döviz kurundan şikayetçi oldu
Döviz fiyatlarındaki yükseliş sürerken Alman yatırımcıların endişesi ortaya çıktı. Alman yatırımcılar üzerinde yapılan bir anket, yatırımcıların Türkiye tedirginliğini ortaya çıkardı. Yatırımcılar özellikle döviz kurundan endişeli... İşte o anket.

Alman Ticaret Sanayi Odaları Birliği’nin (AHK) dünya genelinde faaliyet gösteren Alman şirketlerin bulundukları ülkelerde yaşadıkları sorunlara yönelik yılda iki kez yaptığı World Busines Outlook çalışmasının Türkiye kısmını da AHK Türkiye tamamladı. AHK Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Dr. Thilo Pahl ve Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt, Türkiye’deki Alman sermayeli şirketlere yönelik(AHK Türkiye üyesi) gerçekleştirilen anketin sonuçlarını çevrimiçi toplantı ile Türk ve Alman medya kuruluşlarına duyurdular. Dünya İş Durumu anketi dünya genelinde 90 ülkede 140 oda, 4200 den fazla şirket katıldı. Türkiye’de ise AHK Türkiye’ye üye 325 şirketten 96 tanesi anket sorularına cevap verdi.


GELECEKTEN BEKLENTİ ZAYIFLIYOR
Önümüzdeki 12 ayda işlerin gelişimine yönelik işlerin daha iyi olacağını belirtenlerin oranı yüzde 57’den yüzde 34’e gerilerken, değişmeyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 38’den yüzde 49’a çıktı. Buna karşılık işlerin daha kötü olacağını söyleyenler geçen yıl sonbaharda yüzde 5 seviyesindeyken, bu yıl yüzde 17’ye çıktı.
KÖTÜMSERLİĞE RAĞMEN İŞ DURUMU EZİCİ ŞEKİLDE “İYİ” ÇIKTI
Soruları cevaplayan şirketlerin genellikle karamsar olmasına rağmen, iş durumuna yönelik soruya verdikleri cevaplar ezici şekildi ‘iyi’ çıktı. Sonbaharda işinin iyi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 70 seviyesindeyken, bu ankette iyi diyenlerin oranı yüzde 73’e yükseldi. Orta diyenlerin oranı yüzde 27’den yüzde 25’e, kötü diyenlerin oranı ise yüzde 3’ten yüzde 2’ye indi.
İSTİHDAMI ARTIRMAYA TEMKİNLİ YAKLAŞTILAR
Şirketlerden önümüzdeki 1 yıl içinde istihdamı artıracaklarını belirtenlerin oranı yüzde 59’dan yüzde 39’a inerken, eşit kalacağını söyleyenler yüzde 29’dan yüzde 55’e çıktı. İstihdam sayısının düşeceğini ifade edenler ise yüzde 12’den yüzde 6’ya geriledi.

YATIRIMLAR ARTACAK DİYENLERİN SAYISI AZALDI
AHK tarafından ankete yönelik yapılan değerlendirmede, Alman sermayeli şirketlerin Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketlerin büyük çoğunluğunu oluşturduğuna dikkat çekildi. Değerlendirmede yatırım istekliliğinin 2021 Sonbaharına göre önemli ölçüde kısıtlı olduğu belirtilerek, buna olumsuz ekonomik beklentiler ve iş geliştirme değerlendirmelerindeki kötüleşmenin neden olduğu vurgulandı.
Buna göre önümüzdeki 1 yıl içinde yatırımı artıracağını söyleyenlerin oranı Sonbahar anketine göre 17 puan azalarak yüzde 43’ten yüzde 26’ya geriledi. Eşit kalacağını söyleyenlerin oranı yüzde 35’ten yüzde 39’a, düşeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 14’ten yüzde 25’e, yatırım olmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 8’den yüzde 10’a çıktı.
KISA VADELİ RİSKLERİN BAŞINDA, ENERJİ, HAMMADDE ARTIŞI GELDİ
Rusya Ukrayna savaşı kaynaklı olmak üzere kısa vadeli risklerin ne olduğuna yönelik soruya şirketlerin yüzde 78’i; enerji, hammadde ve girdi maliyetindeki artışı ilk sırada gösterdi.
Anketin küresel sonuçlarında ise bu oran yüzde 66 seviyesinde bulunuyor. Türkiye genelinde ikinci kısa vadeli risk olarak yüzde 55 ile tedarik zinciri ve lojistikteki aksamalar gösterilirken bunu yüzde 30 ile hammadde ve girdi maliyeti eksikliği, yüzde 27 ile de ticari engellerin artması takip etti.