Çanakkale Köprüsü'nün ortasındaki virajın sırrı ortaya çıktı. Herkes bu soruyu sordu. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ortasında yer alan viraj ne işe yarıyor: Açıklama geldi
18 Mart 2022 tarihinde açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve Türkiye'nin gurur kaynağı olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ortasında yer alan bir viraj dikkat çekmişti. Köprü üzerinde yer alan bu virajın sebebi ise merak ediliyor. Mühendisler, köprüdeki virajın nedenini kendilerine göre yorumluyor. Peki, Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne?

1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı 18 Mart tarihinde yapılmıştı. Ancak köprüyle ilgili olarak dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı.. Bu da köprünün üzerinde bulunan garip viraj. Herkes bu sorunun cevabını aradı, viraj ne işe yarıyor diye.

Sosyal medyada bu virajın nedeni merak ediliyor. Peki, Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan bu virajın nedeni ne? İşte mühendislerden gelen yorumlar…

‘Çanakkale Köprüsü, 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü. Bu kadar uzun açıklığa gerek var mıydı derseniz, ‘dünyanın en .... köprüsü’ unvanını alması için tasarıma müdahale edildiğini düşünüyorum. Zaten ‘2023’ sayısının tesadüf olması da pek mümkün değil. Hal böyle olunca, mühendisler tek tabliye ile bu açıklığı geçmenin rüzgar yükü açısından sıkıntılı olacağını düşünmüş olmalılar. Bu aşamada rüzgarın aerodinamik etkisini azaltmak için köprü çift tabliyeli olarak tasarlanmış. Böylece fırtınalı günlerde rüzgar iki tabliyenin arasındaki boşluktan akacak ve rüzgar yükü azalacak.’

‘Köprülere binen 2 çok büyük yük vardır:
1. Üzerinde hareket eden araçların yarattığı eşlenik rezonans:
Araçların süspansiyonları ile yumuşattığı hareketler araçların aynı anda çoğunluğu arasında aynı frekansa ulaşırsa köprüyü esnetip yamultmaya başlar. Bu yüzden köprülere frekansları farklılaştırsın diye ufak virajlar, tümsekler ve minik kasisler konulur.