2023 muhtar maaşlarına zam. Evde bakım ücreti ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri yükseltildi. 8500 lira olan asgari ücret sonrası yeni ücretler belli oldu

Yeni asgari ücretin 8500 lira olarak belirlenmesinden sonra bazı maaşlar ve ücretler de de artış yapıldı. Evde bakım ücreti alanlar, muhtar maaşları ve Genel sağlık sigortası ücretlerine de zam yapıldı. İşte yeni maaş ve ücretler.

Google Haberlere Abone ol
2023 muhtar maaşlarına zam. Evde bakım ücreti ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri yükseltildi. 8500 lira olan asgari ücret sonrası yeni ücretler belli oldu - Resim: 2

Asgari ücret evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkilidir

Bakıma muhtaç engelli ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti veren kişilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmekte olan evde bakım ücretleri memur maaş katsayısına göre belirlendiği için asgarî ücret artışı evde bakım ücretini etkilemiyor. Ancak, asgari ücret evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili olmaktadır. Yani asgari ücretin çok artması birçok yeni kişiye maaş bağlanması anlamına gelmektedir.

1 Ocak sonrası hane halkının kişi başına düşen gelirinin 5.670,6 TL’nin altında olması yeterli olacaktır. Kişi başına gelirinden dolayı başvurusu reddedilenler asgari ücret artışı sonrasında yeniden başvurabilirler. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için ise 1 Ocak’tan itibaren 2.835 TL’nin altında olması yeterli kabul edilecektir. Asgari ücretin artması birçok yeni kişiye maaş bağlanması anlamına gelmektedir.

Asgari ücret milyonlarca GSS’linin ödeyeceği tutarı arttıracak

Genel sağlık sigortası kapsamında olanların ödeyecekleri GSS primleri de asgari ücrete göre belirlendiğinden asgari ücret artışı, ödenecek GSS primlerini de arttırmaktadır. Bu ödeme ise milyonlarca GSS’linin ödeyeceği prim yükünü arttırmaktadır. GSS’lilerin ödeyecekleri tutarlar ise asgari ücretin % 3 ü kadardır. Yeni asgari ücrete göre GSS’li olanlar; 10.008 x % 3 = 300,24 TL ödeyecektir.

Asgari ücret artışı muhtar maaşlarını 8.506 TL’ye yükseltti

2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'nın 1'inci maddesine göre; Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilmektedir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır. Bu ödeneğin net tutarının net asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark, ödenek için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca ödenmektedir.

Dolayısıyla asgari ücret tutarındaki artışın muhtar maaşlarını doğrudan etkilediğini ifade edebiliriz. Buna göre muhtar maaşları 8.506 TL’nin altında olamayacaktır.

SIRADAKİ GALERİ

Şoke eden indirime gittiler! Çay sadece 1 TL Şoke eden indirime gittiler! Çay sadece 1 TL