Zorunlu deprem sigortası (DASK) değişiyor. DASK, ZAS oluyor. İşte ayrıntılar...

Zorunlu deprem sigortası (DASK) zorunlu afet sigortasına (ZAS) dönüşüyor. Mevcut deprem sigortasına ilave teminatlar eklenecek. Sel, yer kayması, heyelan artık bu poliçenin içerisinde yer alacak. Zorunlu deprem sigortası, zorunlu afet sigortası adı altında bütün doğal afetleri kapsar hale gelecek.

Google Haberlere Abone ol
Zorunlu deprem sigortası (DASK) değişiyor. DASK, ZAS oluyor. İşte ayrıntılar...

2024’ün ikinci çeyreğinden sonra zorunlu deprem sigortasına (DASK) ilave teminatlar gelmesi bekleniyor. DASK'ın zorunlu Afet Sigortasına (ZAS) dönüşeceği belirtildi.

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre ZAS, yeni bir poliçe olmayacak, mevcut zorunlu deprem sigortasına ilave teminatlar eklenecek. Sel, yer kayması, heyelan teminat olarak artık bu poliçenin içine girecek. Zorunlu deprem sigortası, zorunlu afet sigortası adı altında bütün doğal afetleri kapsar hale gelecek.

Deprem riskinin yoğun olduğu bölgelerde sel ve yer kayması riskinin daha düşük olduğunu, bu nedenle de deprem dışındaki afetlerin sigorta primlerine yansımasının da düşük olacağını ifade edildi.

Binalardaki kat sayısına göre de teminat ve primlerin farklılaşacağı kaydedildi. Sel teminatında binaların özellikle giriş ve bodrum katlarında sigorta primlerinin biraz daha yüksek olacağı, üst katlarda ise risk düşük olacağından sel teminatının fiyata etkisinin neredeyse sıfır olacağı vurgulandı.

Deprem sigortasına, İstanbul’da, bin lira ödeyen bir vatandaşımız, Kastamonu’da sele maruz kalan yerlerde çok düşük deprem primi ödeyecek, ancak orada yüksek oranda sel riski olduğu için sel için fazla ödeyecek. İstanbul, Kadıköy’deki, vatandaşımız da sel için çok az prim ödeyecek, belki de sel için hiç prim ödemeyecek, deprem teminatı için ödeyecek.

Verilen teminat ise tüm afetleri kapsayacak. Örneğin, bugün DASK’ın, teminata konu metrekare bedeli 6 bin 500 lira; bu teminat sel, deprem, yer kayması gibi afetler için de geçerli olacak. Vatandaşın konutu ister sel, ister dolu, ister deprem, ister yer kayması, ister orman yangınından dolayı zarar görürse hasarını karşılanacak.

Özellikle sel ve heyelan teminatlarında eşyalar da belirli tutara kadar sigorta kapsamına girecek. Bu konudaki çalışmalar ise sürüyor. Kiracıların eşyalarının da sigorta kapsamına girmesi bekleniyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin