Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: İhracatta rekor kırıldı, Türkiye'miz piyasalarda bir yıldız gibi parladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı ihracatını artıda kapatmayı başaran Türkiye’nin 2024’e de rekorla başladığını belirterek 20 milyar 28 milyon dolarla en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: İhracatta rekor kırıldı, Türkiye'miz piyasalarda bir yıldız gibi parladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Ocak 2024 yılı Dış Ticaret Rakamlarını deprem bölgesi Malatya’da kamuoyuna açıkladı.

'TÜRKİYE PİYASADA BİR YILDIZ GİBİ PARLADI' 

2021 ve 2022 yıllarında Covid dönemi sonunda dünyada da büyüme ve ticaret oranlarının hızlandığını ancak son 40 yıldır görülmeyen büyük bir enflasyon patlaması meydana geldiğinim ifade eden Bolat, “Gerek Covid gerek Rusya- Ukrayna savaşı, gerek bizim yaşadığımız deprem gerek piyasalardaki tedarik sıkıntıları lojistik sıkıntıları ve ürün kesintileri gibi nedenlerle olan bu süreçte Türkiye'miz piyasalarda bir yıldız gibi parladı” dedi.

TARİHİ REKOR

2024 yılının Ocak ayı dış ticaret verilerini paylaşan Bakan Bolat, “Ocak ayında ihracatımız yüzde 3,6 oranında bir artışla 20 milyar 28 milyon dolara yükselmiştir. Böylece tarihin en yüksek Ocak ayı ihracat rekorunu kırmış olduk. Bu da yeni bir rekor oldu. Yine güzel bir rakam vereceğim son 12 aylık ihracatımız da 256,5 milyar dolara yükseldi. Yani Aralık sonunda kırdığımız 255,8 milyar dolarlık ihracatın üstüne 700 milyon dolar daha ekledik. Yeni rekorumuz 256 buçuk milyar dolar oldu” ifadelerini kullandı.

İTHALAT VERİLERİ

İthalat verilerini de açıklayan Bakan Bolat, Ocak ayında yüzde 22’lik bir azalışla 26 milyar 201 milyon dolara gerileme kaydedildiğini söyledi. Bunun en önemli sebepleri arasında hükümet olarak aldıkları tedbirlerin etkili olduğunu belirten Bolat, “Özellikle ithalatta ülkemize yönelik haksız ticari uygulamalar ve damping uygulamalarına karşı getirdiğimiz tedbirler, enerji fiyatlarındaki, dünya piyasalarındaki stabil durum ve özellikle 2023’te otomotiv ve altın ithalatındaki aşırı artışa karşı yılın ikinci yarısında uyguladığımız tedbirlerden sonraki azalma da kaynaklanmaktadır. Bu şekilde arkadaşlar Ocak ayında dış ticaret açığımız da yüzde 57’lik bir gerileme kaydedildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre Ocak ayı dış ticaret açığımız 6.2 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 18,9 puanlık bir artışla geçen yıla göre bu yıl ocak ayında yüzde 76,4’e yükseldi” şeklinde konuştu.

Bolat, her ay bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat artışı hızını yavaşlatmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye'nin daha güçlü ve daha gelişmiş bir ekonomiye sahip olması adına tek yolun ihracatın hem mal ihracatı hem hizmetler ihracatın artırılması olduğunu ifade eden Bakan Bolat, “Hep beraber büyük çaba sarf ediyoruz. Hafta arası turizm gelirleri açıklandı. Turizmde de Allah'a şükür 54,3 milyar dolar bir gelir sağladık. Karşılığında 7,3 milyar dolar bir turizm giderimiz oldu. Net 47 milyar dolar turizm fazlamız oldu” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin