SGK borçlanması yapacaklar için son gün! Asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseldi, prim borçlanmalarına yüzde 49 zam geldi: Bugün son gün, 50 bin lira fark ediyor

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Asgari ücrette yapılan yüzde 49 oranında artış sonrası birçok kalem de zamlanmış oldu. Prim borçlanması için hesap yapanlar kara kara düşünüyor. Bugün askerlik ve doğum borçlanmasına başvuru yapanlar 50 bin lira daha az ödeyecek.

Google Haberlere Abone ol
SGK borçlanması yapacaklar için son gün! Asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseldi, prim borçlanmalarına yüzde 49 zam geldi: Bugün son gün, 50 bin lira fark ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan asgari ücret 17 bin 2 lira oldu. Geçtiğimiz Ocak ayına göre yüzde 100 artan asgari ücret sonrası birçok kaleme de zam gelmiş oldu.

SGK'ya hizmet borçlanması yapacak olan vatandaşlar uzmanlar tarafından uyarıldı. Asgari ücrete yapılan yüzde 49 zam sonrası hizmet borçlanmalarında prim maliyetlerinde de de yüzde 49 artış gerçekleşti.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Habertürk'te yer alan bilgilere göre mevcut asgari ücret üzerinden 1 günlük borçlanma için en düşük prim tutarı 143.09 liraydı. Zamlı asgari ücret üzerinden hesaplandığında bu rakam 213.36 liraya yükseldi. Zam sonrası 18 aylık askerlik borçlanması için ödenecek prim 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 115 bin 214 liraya yükseldi. Askerlik borçlanmasına bugün başvuru yapacaklar ise 77 bin 263 lira ödeyecek.

DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?

Kadınlar sigortalı çalışmaya başladıkları tarihten sonra doğan çocukları için 2 yıla kadar olan dönemde boşta geçen sürelerini borçlanabiliyorlar. Bir kadın üç çocuk için toplam 6 yıla kadar borçlanma yapabiliyor. Zamlanan asgari ücretle birlikte bir çocuk için 720 günlük borçlanmanın maliyeti 153 bin 619 liraya yükseldi. Doğum borçlanmasına bugün başvuran anneler ise 103 bin 025 lira ödeyerek borçlanabilecek.

MÜDÜRLÜKLER İÇİN BUGÜN SON GÜN!

Yeni yılda askerlik veya doğum borçlanması yapmayı planlayanlar, 31 Aralık 2023 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya sosyal güvenlik müdürlüklerinden borçlanma başvurusu yaptıkları takdirde maliyet artışından etkilenmeyecekler. Primi yeni asgari ücret üzerinden değil, şu anki asgari ücret üzerinden ödeyecekler.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin