Seçim sonrası piyasaların tepkisi ne oldu? İşte ilk işlem günü tepkisi

Cuma günü 32,3860 lira seviyesinde olan dolar, seçim sonrasında yeni güne yükselişle başladı. Ancak, gün içinde durum tersine döndü ve dolar ile euro değer kaybetti. Türkiye'nin CDS puanı da yerel seçim sonuçlarının ardından düşüş eğilimine girdi.

Google Haberlere Abone ol
Seçim sonrası piyasaların tepkisi ne oldu? İşte ilk işlem günü tepkisi

Merkez Bankası'nın son aldığı kararla politika faizi yüzde 50'ye yükselmesinin ardından düşüşe geçen dolar ev euro kısa sürede toparlanarak yeniden yükselişe geçti. 

Günlerdir merakla beklenen yerel seçimler dün gerçekleşti. Dolar ve euronun seçimlerden sonra sert yükseleceği tahmin ediliyordu.  Şimdi ise seçim sonrası piyasaların nasıl etkileneceği araştırıyor.

EURO YAKLAŞIK YÜZDE 2 DEĞER KAYBETTİ

Cuma günü 32,3860 lira olan dolar, seçimden sonra yeni güne yükselerek başlamıştı. Ancak gün içinde rüzgar tersine döndü. Dolar ve euro resmen çakıldı.  Akşam saatlerinde dolardaki değer kaybı yüzde 0,88, euroda ise yüzde 1,70'yi buldu. 

Saat 17:52 itibariyle dolar 32,3400, euro 34,9306 TL'den satıldı.

CDS CEPHESİ

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) Merkez Bankası'nın faizi 500 baz puan artırmasının ardından, 3,5 aylık zirvesi olan 341 puandan düşüşe geçmiş ve 328'e kadar gevşemişti.

GEVŞEME DEVAM EDİYOR

ekonomim.com'un elde ettiği verilere göre; perşembe gününe 320 puanla güne başlayan CDS, gün içinde 323 puana kadar yükseldi. Piyasaların kapanış günü olan dün ise CDS sabah saatlerinde yine 320 puanla açılış yaptıktan sonra 9 puan geriliyerek seçimlerin yapıldığı hafta sonuna 311 puanla girdi.

Seçim sonuçlarının netleşmesinden itibaren sabah saatlerinde 310 puanla güne başlayan CDS, öğleden sonra 305 puana kadar geriledi. Uzmanlar yurt dışı piyasaların paskalya tatili nedeniyle kapalı olmasına rağmen CDS'deki düşüşü olumlu buldu. CDS'in 300 puan altına düşmesi bekleniyor.

CDS NEDİR?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin