Piyasalarda gergin bekleyiş: Faiz kararı ne olacak? Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan ayı PPK kararında

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken yurt içi piyasada da gergin bekleyiş sürüyor. Gözler Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararına çevrildi. Bir önceki toplantıda faiz 500 baz puan artırılarak yüzde 50'ye çıkarılmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Piyasalarda gergin bekleyiş: Faiz kararı ne olacak? Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan ayı PPK kararında

Küresel piyasalarda, ABD'de yoğunlaşan bilanço sezonunun etkisiyle karışık bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.

Fed'in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair belirsizlik varlık fiyatlamalarını zorlaştırmayı sürdürürken, bugün ABD'de açıklanacak ilk çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem atacağı adımlara ilişkin ipucu vermesi ve piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

TESLA UÇUŞA GEÇTİ

Bununla birlikte, ABD'de şirketlerin açıklamaya devam ettiği finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırdığı görülüyor.

Dün, bilançosunu açıklayan ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisseleri, şirketin kar ve gelirinin düşmesine rağmen üst yönetici Elon Musk'ın daha uygun fiyatlı modellerin üretimine erken başlanabileceğini söylemesi sonrasında yüzde 12 değer kazandı.

Boeing ise tahminlerden daha az zarar duyururken, tedarik zincirini istikrara kavuşturduğunu bildirdi. Buna karşın kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Boeing'in kredi notunu düşürürken, şirketin hisse fiyatı günün en yükseğinden yüzde 6'nın üzerinde geriledi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 36,5 milyar dolara ulaştığını bildirmesine rağmen, şirketin yılın ikinci çeyreğinde piyasa beklentilerinin altında, 36,5 ila 39 milyar dolar arasında, gelir beklediğini açıklamasının ardından hisse fiyatı günün en yüksek seviyesine göre yüzde 3,2 azalış kaydetti.

ABD VERİLERİ AÇIKLANDI

Öte yandan, dün ABD'de açıklanan verilere göre, dayanıklı mal siparişleri martta aylık bazda yüzde 2,6 artışla piyasa beklentilerini aşarken, Kasım 2023'ten bu yana en yüksek aylık yükseliş kaydedildi.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı da yüzde 7,24 ile geçen yıl kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Mortgage başvuruları ise geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 geriledi.

Ayrıca, dün ABD Hazine Bakanlığı 70 milyar dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenlerken, ülkede 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yaklaşık 5 baz puan artışla yüzde 4,65'e çıktı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de şu sıralarda yüzde 4,66 seviyesinde bulunuyor.

BEKLENTİ SABİT TUTULACAĞI YÖNÜNDE

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının hemen altında 32,5451'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,5800 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararının yanı sıra haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de büyüme verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.900 seviyelerinin direnç, 9.700 ve 9.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat uluslararası yatırım pozisyonu

14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 1. Çeyrek büyüme

15.30 ABD, mart ayı dış ticaret dengesi, toptan eşya stokları

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.00 ABD, nisan ayı Kansas City Fed imalat aktivite endeksi

17.00 ABD, mart ayı bekleyen konut satışları

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin