Öğretmen maaşları 8 bin lira. Yanlış duymadınız. Özel okullar dibin dibinde...

Türkiye'de ataması yapılmayan milyonlarca öğretmen var. Devlet okullarındaki açık ise rekor seviyede. Buna rağmen "tam" atamalar yapılmıyor. MEB, 2 gün önce 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuruları başlattı. Başvurular 31 Mayıs'a kadar elektronik ortamda alınacak. Ataması yapılmayan binlerce öğretmen ise özel okullarda çalışıyor. Özel okulların bazıları ise öğretmenleri asgari ücretin çok altında çalışmaya mahkum ediyor. Özel okul öğretmenleri ise bu duruma isyan ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Öğretmen maaşları 8 bin lira. Yanlış duymadınız. Özel okullar dibin dibinde...

Öğretmen atamaları Türkiye'de uzun süredir tartışma konusu. Atamaların yetersiz olduğu eğitimciler tarafından dile getiriliyor.

Arelnews'ten Şeyda Nur Odacı'nın haberine göre; Türkiye’de görev yapan 1,5 milyon öğretmenin yaklaşık 200 bini özel sektörde çalışırken büyük çoğunluğu kamuda görev yapıyor. Atama bekleyen öğretmen adayları kamuda kadrolu olarak yer alabilmek için uğraşıyor. Öğretmenlerin özel okul yerine kamuda yer almak için bu kadar çabalamasının en büyük sebepleri arasında öğretmen maaşlarının asgari ücretin altında seyretmesi ve öğretmenler üzerinde uygulanan yoğun baskılar yer alıyor.

"YENİ MEZUNLARA 8 BİN LİRA TEKLİF EDİYORLAR, TECRÜBELİLERE 15 BİN..."

İstanbul’da Türkçe öğretmeni olarak görev yapan C.N., “Kamuda yeni başlayan öğretmenlere 40 bin lira maaş verilirken, özel sektörde yeni mezun öğretmenlere 8 bin lira ücret teklif ediyorlar. Eğer birkaç yıllık deneyimin varsa 15 bin lira gibi bir maaş alabiliyorsun. 10 yılı aşkın süredir öğretmenlik deneyimi bulunan kişilere ise en fazla 18-25 bin lira arası ücret ödeniyor. Yani sektördeki öğretmenlerin yarıdan fazlası asgari ücretin bile altında maaş alıyor” dedi.

“ÖĞRETMENE KÖLE MUAMELESİ YAPIYORLAR”

Özel sektörde öğretmenlik yapmanın tek olumsuz yanının bu olmadığını bildiren C.N., “Kamuda bir öğretmen haftada belli bir saat üzerinde ders verirse, ek ders ücreti alır. Ancak çoğu özel okullarda böyle bir uygula yok. Ek ders ücreti ödenmiyor. Bununla birlikte resmî tatillerde, hafta sonlarında, yarıyıl ve yaz tatilinde ise okul öğretmenler çalışmaya zorlanıyor. Hatta bazı okullar sözleşmeleri 9 aylık olarak hazırlıyor ve yaz tatillerinde maaş ödemesi yapmıyor. Ayrıca tatillerde sigorta kesintisi yaşanıyor. Tatil günlerimizde okul sigortamızı yatırmıyor. Yine bazı okullarda kıdem tazminatı vermemek için her yıl sözleşme yenileniyor. Bütün bunlar düşünülünce özel sektörde öğretmenlere adeta köle muamelesi yapılıyor” diye konuştu.

“BİZ DE AYNI HAKLARA SAHİP OLMAYI İSTİYORUZ”

Öğretmenlerin tek isteğinin kamuda bir öğretmenin sahip olduğu haklar olduğunu dile getiren Cengiz Aktan, “İstediğimiz şey gayet açık kamuda bir öğretmen hangi haklara sahipse ve ne kadar maaş alıyorsa bizde aynı haklara sahip olmayı ve aynı maaşı almayı istiyoruz. Yani kamuda çalışan meslektaşlarımızla eşit muamele görmek istiyoruz. Bu sorunlar çözülürse devletinde rahatlayacağını düşünüyorum. Özel okulların yaptığı haksızlıklar yüzünden herkes kamuda görev yapmak istiyor. Bu nedenle binlerce atama bekleyen kişi var. Eğer, özel okullarda devlet okullarındaki gibi öğretmenlere hakkını verirse, insanların atanmak için bu kadar çırpınacağını sanmıyorum. Bu sayede özel eğitim de gelişebilir ve devletin üzerindeki yükte azalabilir” dedi.

Bu sözlerle özel sektörde öğretmenlik yapmanın dezavantajlarına dikkat çeken Aktan, özel sektörde haksızlığa maruz kalan bütün öğretmenlerin bu haksız düzene tepki göstermekte ve devletin bir an önce bu işe çözüm bulmasını talep ettiklerini söyledi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin