Milyonlarca vatandaşın gözü burada olacak. 2024 yılı asgari ücret zammı ne kadar olacak: Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor

7 milyondan fazla asgari ücretli çalışanın yanı sıra hemen hemen Türkiye'deki bütün çalışanları yakından ilgilendiren 2024 asgari ücret zammı için kritik görüşmeler başlıyor. Bir tarafta hükümet ve işveren temsilcileri, diğer tarafta işçi temsilcilerinin olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını pazartesi günü gerçekleştirecek.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca vatandaşın gözü burada olacak. 2024 yılı asgari ücret zammı ne kadar olacak: Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor

2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarının ilk toplantısı yarın yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşacak.
Yaklaşık 7 milyondan fazla insanı ve dolaylı olarak da ülkedeki hemen hemen her vatandaşı ilgilendiren yeni asgari ücretle ilgili süreç, yarın resmi olarak başlayacak.

15 KİŞİLİK HEYETTE KİMLER VAR?

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, işçi tarafından 5, işveren tarafından 5 ve hükümet temsilcilerinden 5 kişi olmak üzere toplam 15 kişilik heyet tarafından belirleniyor. Bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.
İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.

KOMİSYONDA 4 İŞÇİ OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan ve en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için toplantılarda yer alacak olan TÜRK-İŞ heyetinde kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçisi olmak üzere farklı meslek gruplarından asgari ücretle çalışan 4 işçi, milyonları ilgilendiren süreçte ilk kez komisyon içerisinde yer alacak.
Asgari ücretin belirlenme süreci
Milyonları ilgilendiren asgari ücret, işçi tarafından 5, işveren tarafından 5 ve hükümet temsilcilerinden 5 kişi olmak üzere toplam 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR? 

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Komisyona bakanlığın belirlediği üyeler arasından birisinin başkanlık ederken, en az 10 üyenin katılımı sonrası oy çokluğuyla karar veriliyor. Oyların eşitliği durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin