Merkez Bankası'nın kararını şimdiden duyurdu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Nisan ayı faiz kararı ne olacak? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan dikkat çeken tespit

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu son olarak mart ayında politika faizini, 500 baz puan artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. Peki Merkez Bankası nisan ayında ne yapacak? İşte bununla ilgili ünlü ekonomistten bir değerlendirme geldi ve MB'nin ne yapacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın kararını şimdiden duyurdu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Nisan ayı faiz kararı ne olacak? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan dikkat çeken tespit

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın "Felaket şimdilik atlatıldı" başlıklı yazısından bir bölüm

Döviz baskısı yok, faiz şu koşullarda değiştirilmez
Politika faizinin mart ayında yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkarılması dövize olan talebi büyük ölçüde kesti. Hatta Merkez Bankası faiz kararını izleyen günlerde piyasaya dövizde satıcı değil, alıcı olarak girdi.

Mevduat faizleri daha da yükseldi ve son veriye göre üç aya kadar vadeli mevduatın yıllık bileşik faizi yüzde 65’e dayandı.

Merkez Bankası bankalardaki döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek amacıyla döviz dönüşümlü KKM’den yararlanma olanağını artırdı. Gerçek kişilere 31 Mart itibarıyla bankalarda mevcut döviz hesaplarını kur korumalı mevduata çevirme olanağı sağlandı. Bu hesapların yıllık net faizi de halen en az yüzde 40 düzeyinde. Döviz dönüşümlü KKM’de en düşük faiz politika faizinin yüzde 80’inden az olamıyor. Politika faizi de halen yüzde 50 olduğu için KKM faizi yüzde 40’a denk geliyor. Bu en düşük oran, bankalar isterse daha yüksek faiz verebilir.

İki haftada 703 milyon

Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında hisse senedi ve DİBS için net 703 milyon dolar getirdi. Detayları bu köşede 5 Nisan’da yazmıştım.

Bu tutarın 695 milyon doları hisse senedi için, 8 milyon doları DİBS için geldi.

Nisanın ilk yarısındaki duruma ilişkin verileri bu haftadan itibaren göreceğiz. Gerçi ikinci haftada pek işlem olmamıştır ama en azından ilk haftanın verileri marttaki giriş eğiliminin devam edip etmediğini ortaya koyacak.

Nisanda faiz artırılmaz gibi
Para Politikası Kurulu’nun bu ayki toplantısı 25 Nisan’da. Her ne kadar o tarihe kadar daha on gün varsa da ve bu on günde köprülerin altından çok sular akarsa da şimdiki görünüm bu ay politika faizinin artırılmaması olasılığının ağır bastığı yönünde.

Ancak bu dönemde Ortadoğu’da işler tümüyle karışır ve her şey değişir; o zaman faizle ilgili olarak şimdi söylediklerimiz de anlamını yitirir. Ama şu anki durumda bir faiz artışı beklenmemeli.

YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin