Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaşma adımları geliyor. Dolar önlemi alınacak. Kur Korumalı Mevduat (KKM) için flaş gelişme

Dolar kuru yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Piyasalar Merkez Bankası'nın 21 Mart Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına kilitlendi. Faizlerin 250-500 baz puan artırılması bekleniyor. Kredi kartlarına taksit kısıtlaması ile sıkılaşma adımı atılırken bu kapsamda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında yeni adımlar atılması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaşma adımları geliyor. Dolar önlemi alınacak. Kur Korumalı Mevduat (KKM) için flaş gelişme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), ani kur artışlarını baskılamak amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında yaşanan tasfiye süreci, son haftalarda durma noktasına geldi. Haftalık erimenin yüzde 0.3'e kadar düştüğü KKM'de, yatırımcıların yeniden TL mevduat faizlerine yönelmesini amaçlayan TCMB, bankalar aracılığıyla harekete geçti.

Döviz kurlarındaki yükseliş sonrasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirilmişti.

Seçim sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi politikalarında köklü bir değişikliğe giderek ekonominin başına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i getirdi.

Yeni ekonomi yönetimi, ilk iş olarak Hazine'ye ağır bir yük getiren KKM uygulamasını tasfiye planını başlatırken, 139 milyar dolara kadar çıkan uygulama, 29 hafta boyunca yaşanan kesintisiz düşüşler ile 76 milyar dolara kadar geriledi.

Her ne kadar bu düşüş, uygulamanın 2024 yılı itibarıyla tamamen sonlanacağına dair umut verici olsa da, KKM'de yaşanan çıkışların son haftalarda durma noktasına gelmesi, ekonomi yönetiminde büyük bir tedirginlik yaratmış durumda.

Haftalık çıkışların, yalnızca bir ay önce yüzde 3.1 ile rekor seviyeye ulaştığı uygulamada son hafta itibarıyla yaşanan erime yüzde 0.3'te sınırlı kaldı. Bu düşüş hızıyla, KKM havuzundaki paranın tasfiyesinin yıllarca süreceği ortaya çıkarken, uygulamadan çıkışların hızlanabilmesi amacıyla TCMB'nin yeni kısıtlama ve teşvik adımları atacağı öğrenildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin