İstanbul'un yıllık 123 bin, 10 yıllık ise 1.2 milyon yeni konuta ihtiyacı var: İstanbul'un 2023 Konut Stratejisi Raporu açıklandı.

İstanbul'un 2023 Konut Stratejisi Raporu açıklandı. Demografik yapı, göç hareketliliği, yeni nesil turizm faaliyetleri, iş insanları, öğrenciler ve yabancıların talep kriterleri göz önüne alınarak oluşturulan rapora göre İstanbul'un yılda 123 bin, 10 yılda ise 1.2 milyon yeni konuta ihtiyacı var.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un yıllık 123 bin, 10 yıllık ise 1.2 milyon yeni konuta ihtiyacı var: İstanbul'un 2023 Konut Stratejisi Raporu açıklandı.

KONUTDER ve PwC iş birliğiyle hazırlanan İstanbul Konut Strateji raporu hazırlandı. İstanbul'un gelecek yıllardaki konut ihtiyaçlarının detaylı incelenerek veriye dönüştürüldüğü rapora göre İstanbul’un gelecek 10 yılda 1.2 milyon, yıllık ise 123 bin yeni konut ihtiyacı var.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve PwC Türkiye işbirliğinde hazırlanan “İstanbul Konut Stratejisi Raporu, İstanbul’un 10 yıllık konut ihtiyacının fotoğrafını çekti.

Demografik yapı, göç hareketliliği, yeni nesil turizm faaliyetleri, iş insanları, öğrenciler ve yabancıların talep kriterleri göz önüne alınarak oluşturulan rapora göre, İstanbul’da önümüzdeki 10 yılda yeni konut ihtiyacı 1 milyon 230 bin, yıllık ortalama yeni konut ihtiyacı ise 123 bin olarak belirlendi.

Bu rakamın 1 milyon 84 bini hane oluşumundan, 143 bin 400’ü diğer taleplerden geldi. Raporun ayrıntılarının açıklandığı basın toplantısında konuşan KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, İstanbul’un önümüzdeki 10 yılda konut ihtiyacını ortaya koyan bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

FİYATLAR DÜŞER Mİ YOKSA ARTAR MI?

Raporun, asıl ihtiyacın ortaya konulmasına yönelik bir çalışma olduğuna işaret eden Kumova, “Bu da sektördeki oyuncuları yatırım yapma iştahına yönlendirecek. Fiyatlar düşer mi, az ürün var fiyatlar artar mı noktasında tüketiciye de cevap veren bir çalışma.

Fiyat segmentasyonu nereye gidecek. Bu raporlar bir anlamda öngörü ortaya koyacak. Çünkü, stoku ortaya koyacak bir çalışmanı yoksa, o sektöre yön veren bir yapılanma içinde olmanız çok çok. Biz ihtiyacı ortaya koymaya çalışıyoruz. Hem sektör oyuncularının hem de kamu kaynaklarının doğru kullanımına imkân tanıyarak yanlış yatırımların önüne geçilecektir” dedi.

NÜFUS GİDEREK YAŞLANIYOR

PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu ise rapora, raporun detaylarını açıkladı. İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin adet yeni konut ihtiyacı olduğunu açıklayan Bayraktaroğlu, “Önümüzdeki 10 yılda, yılda ortalama 123 bin yeni konut ihtiyacı var” dedi. Nüfus artış hızının düştüğüne işaret eden Bayraktaroğlu, “İstanbul’da nüfus artış hızı 2010’dan 2022’ye kadar yıllık ortalama yüzde 1.5 artarken, 2023’den 2032’ye gelindiğinde yıllık yüzde 0.5 artıyor.

Artış hızı üçte bire düşmektedir. Evlilik sayısı numerik artmasına rağmen, artış hızındaki yavaşlama etkisiyle oransal olarak azalıyor. Nüfus yaşlanıyor. Hane halkı Hane halkı sayısı 3.18’den 2.74’e düşerken, buna paralel hane sayısı yüzde 20 artacak. Doğum oranları daha az, göç var, yaşlanıyoruz ve tek başımıza yaşıyoruz. Pandemide başlayan boşanma hızımız sürüyor. Dolayısıyla haneler küçülüyor, o büyük aileler küçülüyor” bilgilerini paylaştı.

Dünya'da yer alan raporun detaylarına göre göç hareketleriyle, İstanbul’da 10 yılda nette 136 bin konutun eksileceği, yani boşalacağının öngörüldüğüne işaret eden Bayraktaroğlu, “Böylelikle, önümüzdeki 10 yılda nüfus ve göç hareketlerinde değişimler neticesinde; nüfus 15.9 milyondan 16.7 milyona çıkarken yıllık ortalama 108 bin 400 konut ihtiyacı oluşması tahmin ediliyor.

Yine İstanbul’da, konut ihtiyacını etkileyen ikametgaha dayalı olmayan faktörlere bakıldığında, turistik amaçla kullanılmak üzere 2032 yılında İstanbul’da yaklaşık 34 bin yeni konuta ihtiyaç doğacak. Öğrenci hane seviyesi nüfus değişimine göre, 2032’de 25 bin haneye yükselirken, mevcut talebe 10 yılda 4 bin daha eklenecek.

RAPORUN DETAYLARI NE?

- Rapora göre, ikincil konut talebinin yılda yüzde 4.6 artarak, ek konut talebinin 10 yılda toplam 51 bin yeni talep oluşturması bekleniyor.
-İkametgahı İstanbul dışında olan iş insanlarının, İstanbul’da kısa süreli kullanım için toplam 10 bin ek konut talebi oluşturması öngörülüyor.
-Yabancılara yönelik 10 yılda toplam 45 bin ek konut talebi oluşması beklemektedir.
- İstanbul’un ortalama hane halkı büyüklüğünün 3,18’den 2.74’e düşmesi bekleniyor.
-Önümüzdeki 10 yılda nüfustaki ve göç dengesinde değişimlerle, İstanbul’un yıllık ortalama 123 bin konut ihtiyacının yalnızca 108 bininin, ikametgâha bağlı konut ihtiyacından oluşması öngörülüyor.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin