İkinci el taşıt satışında yeni uygulama. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı

İkinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına motosikletler de dahil edildi. Karar 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Ticaret Bakanlığı bu tarihi uzatabilecek. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
İkinci el taşıt satışında yeni uygulama. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı

İkinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına motosiklet de dahil edildi.

Ticaret Bakanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Bakanlık, bu tarihi uzatabilecek.

6 Ay 6000 Km Kuralı Kimleri Kapsıyor?

6000 km kuralının kapsamı, tüm ikinci el araç alım ve satımı ile ilgilenenler içindir. Motorlu taşıt ticareti ile uğraşmakta olan herkes, Ticaret Bakanlığı tarafından getirilmiş olan bu yeni kurala uymaya mecburdur.

6 Ay 6000 Km Kuralı Cezası Var Mı?

6 ay kuralının cezası, 8.400 TL olarak belirlenmiştir. Yürürlüğe girişinden itibaren 2. El araçların alım satımlarında 6 ay ve 6000 km kuralına uyulmaması durumunda, satışla ilgilenmekte olan kişiler, bu cezayı ödemekle yükümlü olurlar.

2. El Araç Satışında Vergiyi Kim Öder?

Araç alımlarında vergi ödemesi, eğer araç temmuzdan sonra alınıyorsa, aracın ilk sahibi tarafından ödenir. Araçların vergi ödemesi yapılmadan satış işlemlerinin tamamlanabilmesi mümkün değildir ve resmi olarak vergi ödemesi yükümlülüğü aracı satacak kişilerdedir. Ocak ayında satılan araçlar içinse, eğer vergi borcu çıkmış olduğu tarihte araç satılmak istenmişse, satıcı tarafından ödenir. Aracın satış işlemleri başladığı zaman herhangi bir vergi borcu çıkmamışsa, alıcı tarafından daha sonraki vergiler ödenecektir.

2. El Araç Vergiden Düşer Mi?

2. el araçların vergileri, sadece KDV’dir. 2. El olarak alınan araçlarda özel tüketim vergisi ödemesi yapılmaz. Bundan dolayı da 2. El araç almak isteyen kişiler hem araçlarını daha ucuza alma olanağına sahip olacak hem de daha az vergi ödeyerek araçlarını alacaklardır.

Araç Alırken Noter Masraflarını Kim Öder?

Araç alırken masraf ödemeleri, aracın alıcısı tarafından karşılanır. 2.el araç satışlarında 6 ay 6000 km kuralı gelmesinden sonra da bu durum değişmeyecektir. Araç alacak kişilerin noter masraflarının tümü, yeni alıcı tarafından karşılanır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin