Günde bin lira veriyorlar ama işçi bulamıyorlar! O meslek ölmek üzere: Ustalar günde 1000 liraya çalışacak eleman bulamıyor

Tarihi çarşıda ustalar çok zor durumda. Hayat pahalılığı ve işsizlik en büyük şikayet konusuyken Tarihi Bakırcılar Çarşısı'ndaki yarım asırlık ustalar günlük 1000 liraya çalıştıracak eleman bulamıyor. Elek ustaları çekiç sesleri arasında mesleklerini yaşatmaya çalışıyorlar.

Google Haberlere Abone ol
Günde bin lira veriyorlar ama işçi bulamıyorlar! O meslek ölmek üzere: Ustalar günde 1000 liraya çalışacak eleman bulamıyor - Resim: 1

Gaziantep’in Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda yarım asır boyunca teknolojiye direnerek mesleklerini icra eden elek ustaları, çekiç sesleri arasında, kalan sayılı müşterilerine el emeği elek üreterek mesleklerini yaşatmaya çalışıyor. Geçmişte köylerde yaşayan kadınların vazgeçilmez ev eşyası olarak kullandığı elekler gelişen teknolojiyle birlikte unutulmaya başlandı. Ustaların el emeği olarak ürettiği elekler genellikle köylerde buğday, arpa, nohut, fasulye ve bulgur ayıklamak için kullanılırken elekçilik mesleği gelişen teknolojinin yanı sıra üreten ustaların azalması ve günlük bin TL’ye eleman bulunmaması sebebiyle yok olma durumuna geldi.

Eleklerin çeşitlerini ve meşakkatli yapım aşamasını anlatan Elek Ustası Mehmet Ekşiler, “Elek sadece un için üretilmez. Nohut, bulgur, ince bulgur ve fasulye için üretilen elek çeşitleri de var. Bizler ise genellikle unun üzerindeki kepeği elemek için kullanırız. Yapımı çok meşakkatlidir. İlk olarak kasnak yapılır, sonrasında çember yapma işlemi tamamlanır. Daha sonrasında eleği kapladıktan sonra demirle sabitleyerek un eleğinin yapımını tamamlarız ve kullanıma hazır hale gelir. Önceden günde 400 adet yapıyorduk. Şimdi günde 1 adet bile yapamaz hale geldik” dedi.

Kaynak: İHA