Günde 100 doları beğenmiyorlar, 200 dolar istiyorlar! İTO Başkanı Şekib Avdagiç açıkladı: Uzakdoğu'dan kaynakçı getirme noktasına gelindi

Yetişmiş çalışan sayısındaki yetersizliğe dikkat çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tuzla'da günlük 100 dolara kaynakçı bulunamadığını söyleyerek 200 dolar talep edildiğini açıkladı. Tersaneler bölgesindeki sıkıntıyı anlatan Şekib Avdagiç, "Uzakdoğu'dan kaynakçı getirme noktasına gelindi" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Günde 100 doları beğenmiyorlar, 200 dolar istiyorlar! İTO Başkanı Şekib Avdagiç açıkladı: Uzakdoğu'dan kaynakçı getirme noktasına gelindi

Türkiye'de 100 dolara yani yaklaşık günlük 3 bin liraya çalışacak kaynakçı ustası bulunamıyor. Tuzla'daki tersaneler bölgesindeki kaynakçıların daha önce günde 100 dolar yani yaklaşık günlük 3 bin lira aldığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kaynakçıların artık günlük 200 dolar yani yaklaşık 6 bin lira talep ettiğini söyledi.

Türkiye'deki yetişmiş çalışan sayısında yetersizlik yaşandığını vurgulayan Başkan Avdagiç, "Kaynakçılar günlük 100 dolar alırken, şimdi 200 dolar talep ediyor. Artık süreç Uzakdoğu'dan kaynakçı getirme noktasına geldi" ifadelerini kullandı.

MESEM HIZLA GELİŞTİRİLMELİ

Eğitim sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Avdagiç, "Yeni bakanımız Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla süreci devam ettiriyor. Bence MESEM'leri bugüne kadar yaşanan tecrübelerden olumlu-olumsuz çıktılarını dikkate alarak hızlıca geliştirmeliyiz. Tarihi genlerimizde olan kalfalık, çıraklık yapısını yeniden hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre Türkiye'de 'ne işte ne okulda' olan genç sayısının 3 milyona yaklaştığını ifade eden Avdagiç, "Türkiye'de 'ne işte ne okulda' olan gençlerimizin sayısı AB'nin 2,5 katı. 3 milyona yakın gencimiz ne işte ne okulda. Bizim ne yapıp edip Türkiye'de 'ne işte ne okulda' olan 3 milyona yakın gencin, 1 milyonunu iş dünyasına çekmemiz lazım. Bu gençler şu anda hâlâ anne-babanın verdiği harçlıkla hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Biz burada ifrat ile tefrit arasında, biraz ifrat tarafındayız gibi. Başka bir ekstrem duruma gidip staj yapmaya gelen çocuğa sadece fotokopi çektirip 4 hafta sonra göndermemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Son dönemde bir kesim ihracatçının kur talebine ilişkin olarak da değerlendirme yapan Avdagiç, "Bana göre 'kur şu kadar' olmalı söylemi tehlikeli. Dövizin 30 lira olduğu yerde, 40-45 lira olsun demek çok ciddi bir zıplama anlamına geliyor. Hızlı artış da hızlı iniş de sizi çarpar. Bu nedenle biz gerçekçi, istikrarlı, enflasyonla korelasyon içinde bir kur olmasını istiyoruz. Biz hiçbir zaman rakam telaffuz etmiyoruz, bunun doğru olduğunu da düşünmüyorum" dedi.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin