FLAŞ! Merkez Bankası'nın faiz kararını açıkladı. Dolar ve euro sahipleri dikkat. Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş duyurdu. İşte 2024 Ocak ayı Merkez Bankası PPK faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu saat 14..00'da 2024 yılının ilk faiz kararını açıklayacak. Peki şu anda yüzde 45 olan faiz oranında bir değişiklik olacak mı? İşte bununla ilgili saatler önce bir yazı yazan ekonomist Alaattin Aktaş, MB'nin nasıl bir karar alacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Merkez Bankası'nın faiz kararını açıkladı. Dolar ve euro sahipleri dikkat. Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş duyurdu. İşte 2024 Ocak ayı Merkez Bankası PPK faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı bugün yapılıyor. 

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan'ın ilk faiz toplantısı bugün gerçekleşecek. Yüzde 45'e yükselen faize ilişkin olarak karar saat 14:00'da açıklanacak.

Banka son toplantısında 250 baz puanlık faiz artırımına gitmiş ve politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti.

Peki Merkez Bankası faizlerle ilgili nasıl bir karar alacak?

 

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın "En ‘sıkıcı’ PPK toplantısı..." başlıklı yazısından bir bölüm...

Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısından bir faiz değişikliği kararı çıkması neredeyse hiç beklenmiyor. Politika faizi çok muhtemeldir ki yüzde 45 düzeyinde sabit tutulacak.

Merkez Bankası’nın eleştirilecek bir dizi yönü olabilir, vardır da. Ama artık en azından bir dönemin en büyük eleştirisi yok, buna bir set çekildi. Hep, “Merkez Bankası öngörülebilir olmalı” deniliyordu ya. Geçen yılın kasım ayındaki PPK açıklamasından itibaren bu öngörülebilirliği somut olarak gözler olduk.

Yüzde 45’le devam...

Merkez Bankası ne yapacağını kasımdan beri söylüyor, yol haritasını paylaşıyor. Zaten ocak ayı toplantısında çizilen çerçeve ve daha sonra Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon raporunu açıklarken PPK metnindekine çok benzer ifadeleri dile getirmiş olması da bir faiz değişikliğine gidilmeyeceğinin işareti sayılmalı.

Merkez Bankası çok açık ki ocak ayındaki enflasyonu bir politika değişikliğini gerektirecek boyutta görmüyor. Enflasyon raporu 8 Şubat’ta açıklandı ve o tarihte ocak ayının enflasyon oranı belli olmuştu.

Dolayısıyla mevcut ekonomik koşullar bugünkü toplantıdan bir faiz artırımı kararı çıkmasını gerektirir görünmüyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin