Faizlerde gaza, kredilerde frene basıldı. Limitler düşürüldü...

Kredi kartı taksit sayısı ve nakit avans limiti geçtiğimiz günlerde düşürülmüştü. Mevduat fazileri ise yüzde 50'nin üzerine çıkmıştı. Bankalar TL ticari kredi sınırlarını 100 bin TL'ye kadar düşürdü.

Google Haberlere Abone ol
Faizlerde gaza, kredilerde frene basıldı. Limitler düşürüldü...

Sıkılaşma adımlarının yoğunlaştığı son günlerde bankacılık sektöründe yükselişe geçen ticari kredi faizlerinde artışın sürmesi beklenirken, bazı bankalar ticari kredi limitlerini 100 bin TL'ye kadar düşürdü.

Yerel seçim öncesi dövize artan lokal talebin de etkisiyle dolar/TL 32'nin üzerine çıkarken, TCMB geçen hafta kredi büyümesini yavaşlatacak sıkılaştırma adımları attı.

Bankalar ayrıca kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü. Merkez Bankası (TCMB), bugün de bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı.

Ticari kredi faizlerinin yüzde 60 seviyelerine geldiği belirtildi. Geçen sene mayıs ayında yapılan genel seçimlerden önce kredi faiz oranları yüzde 15'in altındaydı.

Taksit sayısının 12’den üçe kadar indirildiği belirtildi. Kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.

Bankalara bakıldığında da nakit avans limitinin yüzde 25’e düşürüldüğü görüldü. Yani 100 bin liralık bir kredi kartı limitiniz varsa en fazla 25 bin lira nakit avans kullanabileceksiniz. Bunu da üç taksitte geri ödeyecekseniz. Eskiden taksit sayısı 12’ye kadar çıkabiliyordu.

Mevduat faizlerinin oranları ise bankalar tarafından yüzde 50'nin üzerine çıkarıldı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin