Ev sahibi olmak isteyenlere müjde. Konut kredisi kampanyasında detaylar netleşti. Düşük faizli kredi avantajı

Yeni dönemde beklenen konut kredi kampanyası ile ilgili ayrıntılar netleşiyor. Gayrimenkul uzmanları düşük faizli kredi avantajlarının sunulacağı bu kampanyanın ev sahibi olmak isteyenler için önemli bir fırsat olacağına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Ev sahibi olmak isteyenlere müjde. Konut kredisi kampanyasında detaylar netleşti. Düşük faizli kredi avantajı

Faizlerin yükselmesi ile birlikte konut çatışları resmen çakılmıştı. Konut kredi kampanyası yolda. Ev sahibi olmak için en uygun fırsat.

Konut satışları düşünce fiyatlar gerilemeye başladı. Konut alımının güçleşmesi yeni alternatifleri de beraberinde getirdi. Düşük faizli yeni konut kredisi için de harekete geçildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hali hazırdaki güncel kurların daha altında yaklaşık beklenti yüzde 1.5 civarında faiz oranlarıyla ev sahibi olmak mümkün olacak. Bakanlığın bu çerçevede bir finansman modeli üzerinde çalıştığı öğrenildi. Şu an vade oranı 10 yıl 120 aya tekamül ediyor. Yeni kampanyada vadenin 180 ay olması bekleniyor.

Türkiye'de bir milyon 400 bin konuta ihtiaç olduğu belirtiliyor. Üretim tarafında ise artan maliyetler ve satışların gerçekleşmemesi nedeniyle düşüş devam ediyor.

Uzmanlar Türkiye'de yıllık en az 800 bin konut yapılması gerektiğini söylüyor. Kiralık daireye olan yönelim ise fiyatların yükselmesine neden oluyor. Ortaya kira enflasyonu çıkıyor.

Yeni gelen kampanyandan ilk kez ev alacakların yararlanması bekleniyor. Kampanyada hane gelirine, o hanede oturanların daha önce konut ediniminin olup olmamasına, ya da ikamet edilen şehirde bir yıl öncesine kadar bir konut satışı yapılıp yapılmadığına bakılacak.

Kampanyadan yararlanan vatandaşın avantajının büyük olduğu belirtildi. Yüzde 1,5 faiz oranı olduğunda alınan kredinin geri ödemesi 5 milyonken kampanya ilebirlikte bu ödeme 2.5 milyona düşecek. Yani normal faiz ile alınan evle kampanyadan faydalınarak alınan ev arasında yüzde 50 fark söz konusu olacak.

Bu kampanyanın normalde 2023'ün kasım ve aralık ayında gelmesi bekleniyordu. Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş bu kampanyanın bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Konut satışlarındaki düşüşe dikkat çeken Kırmızıtaş, "Şu anda insanların konuta erişimindeki en büyük sıkıntı kredi faiz oranlarının çok yüksek olması. Özel bankalar 2.85 faiz ile kredi veriyor. Özellikle ilk kez ev alacaklar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Birçok müteahhit ya durdurdu ya da azalttı. Müteahhitlerin de bu konut kampanyasına ihtiyacı var." dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin