En düşük emekli maaşında iki formül ortaya çıktı: Memur emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklisi arasındaki zam farkı yüzde 11'in üzerine çıktı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı memur emeklisi ile SSK, Bağ-Kur emeklileri arasında oluşan yüzde 11.68 puanlık farkı kapatmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yürütülen görüşmenin sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilecek. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak konusunda masadaki iki formül ne?

Google Haberlere Abone ol
En düşük emekli maaşında iki formül ortaya çıktı: Memur emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklisi arasındaki zam farkı yüzde 11'in üzerine çıktı

TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2023 enflasyon rakamlarının ardından memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı da belli olmuş oldu. Enflasyon farkı ile sözleşmedeki rakamlar eklendiğinde memur ve memur emeklileri yüzde 49.25 oranında zam alacak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon farkı olarak yüzde 37.57 oranında maaş zammı alacak.

Geçtiğimiz yıllarda iki grup arasında 1-2 puan fark varken, bu yıl oluşan 11.68 puanlık fark tartışma yarattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, arada oluşan büyük farkı kapatmak için çeşitli formüller üzerine çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yürütülen görüşmeler tamamlandığında ortaya çıkan tablo Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre ekonomi yönetimi bütçe dengelerine ve enflasyonla mücadele programına göre emeklilere refah payı verilmesi yönünde çalışmalar sürdürülüyor.

An itibariyle iki emekli grubu arasında, yani Emekli Sandığı emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11.68 puanlık bir zam farkı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl benzer bir formülle yüzde 30 zam yapılmış, en düşük maaşlarda eşitleme yapılarak refah payı uygulanmıştı.

Temmuz ayında 7 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığının artırılması için de yasal düzenleme yapılacak. En düşük emekli aylığının 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

MASADA HANGİ FORMÜLLER VAR? 

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik düzenleme de 16 Ocak'ta çalışmaya başlayacak olan Meclis'in gündemine gelecek. Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli aylığı olmak üzere 2 düzenleme masada olup refah payı veya seyyanen zam düzenlemesi de yapılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin