En düşük emekli aylığında rakam ortaya çıktı. Emekliler dikkat. Emekliye ek zamda iki formül

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı hükümetten gelecek olan ek zam açıklamasında... SGK v eBağ-Kur emeklilerine yüzde 37'nin üstünde ayrıca bir zam verilecek mi? En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Ek zamla ilgili iki alternatifin olduğu ortaya çıktı ve en düşük emekli aylığı rakamında ise bu rakam konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol
En düşük emekli aylığında rakam ortaya çıktı. Emekliler dikkat. Emekliye ek zamda iki formül

Memur ve memur emeklisine verilen yüzde 50'ye yakın zamma karşın, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ise sadece yüzde 37'nin biraz üzerinde zam aldı ve zamlı maaşlar da e-Devlet sistemine yansımaya başladı.

Ancak emeklilerin gelen bu zamma itirazı var ve maaşlarının düzeltilmesini istiyor. Peki ne kadar ek zam gelecek ve en düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULACAK

TÜİK tarafından 3 Ocak'ta yüzde 64,77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşti. Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açtı. Emeklilere ek zam gündemi kamuoyu tarafından takip ediliyor. Son olarak, milyonlarca emeklinin beklediği ek zamla kritik bir gelişme yaşandı. Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına iyileştirilme yapılmasına yönelik çalışmada sona yaklaştı. En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, Kabine Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da ek zamla ilgili, yapılacak düzenlemede yılbaşı ve temmuz ayını birlikte değerledireceklerini söyledi. Yılmaz, "Yıl ortasında daha farklı bir tablo var. Yıl ortasında SSK, Temmuz yıl ortası dediğimiz biliyorsunuz, emekliler, çalışanlar bir yılbaşında artış alıyorlar, bir de yıl ortasında artış alıyorlar. Yıl ortasında artış hesaplanırken yine toplu sözleşme ve enflasyon farkları dikkate alınarak hesaplamalar yapılıyor. Oralarda Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur daha yüksek görünüyor, yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayındaki bu sistemden kaynaklanan şeyler. Bunlar bizim karar verip yaptığımız düzenlemeler anlamında söylemiyorum. Bugünkü uygulanan sistemin sonuçları, toplu sözleşme ve enflasyon farkları" dedi.

 MAAŞLARI BİR DENGEYE TAŞIMAKG EREKİYOR

"Dolayısıyla, temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri daha yüksek alacaklar memur emeklilerine göre" ifadelerini kullanan Yılmaz, "İkisine birden baktığınızda önemli olan işte bu toplu dengeyi sağlamak. Yani yılbaşı ve temmuz artışlarını birlikte değerlendirip ikisini yıl bazında aşağı yukarı aynı seviyeye getirmek. Ana yaklaşım nedir diyecek olursanız temel yaklaşımımız aslında bu şekilde. Gerek emeklilerimizi gerek SSK, Bağ-Kur emeklilerini yılbaşı ve yıl ortası bütün bu yapılanları dikkate alarak, etkilerine bakarak bir dengeye taşımak. Gerek memur emeklilerimizi, gerek SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizi yılbaşı ve yıl ortası bütün bu yapılanları dikkate alarak, etkilerine bakarak bir dengeye taşımak, yaklaşımımız bu şekilde diyebilirim" diye konuştu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 7 bin 500 lira alan emekliler için de kabine toplantısını işaret etti.

Yılmaz, "En düşük emekli alanlara dönük olarak da ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. Bunları hükümetimiz Kabine'de tartışacaktır önümüzdeki günlerde, Kabine'de bir ele alınacaktır diye düşünüyorum, ardından da Meclis’imizin takdirine sunulacaktır. Henüz bir tarih bilmiyorum doğrusu ama uygun bir zamanlamayla yapılacaktır elbette. Kabine'de bu konular ele alınabilir, dolayısıyla bir şekilde bu karar verilir Hükümet tarafından ve daha sonra asıl Meclis’te tabii bu düzenlemeler söz konusu olacak, orada da Çalışma Bakanlığımızın bir paketi var" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili diğer bakanlıklar ve AK Parti grup yönetimiyle bir araya geldi. SSK-Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılacak ek zammın değerlendirildiği toplantıda Erdoğan, "Grup ve bakanlık bir çalışma yapsın. Alternatifli bir çalışma hazırlayın" dedi. Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda ilgili bakanlıklar ve AK Parti Grubu söz konusu çalışmaları yaptı. Çalışmanın önümüzdeki hafta Kabine'de ele alınması, sonra da TBMM gündemine taşınması bekleniyor. AK Parti'nin, üzerinde çalıştığı torba yasa teklifine maaş artışlarına ilişkin düzenlemenin de eklenmesi planlanıyor.

MAAŞ ZAMMINDA HANGİ FORMÜLLER VAR?

Sabah'ın haberine göre, emekli maaş artışlarının eşitlenmesi için iki seçenek masada. Bunlardan ilki ocak itibarıyla SSK-Bağ-Kur emeklisine yaklaşık yüzde 12 ek artış verilmesi ve toplam zammın memur emeklisinde olduğu gibi yüzde 49.25 ya da birkaç puan altına çekilmesi.

Tartışılan diğer alternatif ise bütçe imkânlarını çok zorlayacak bir tablo ortaya çıkacaksa ek artışın yıl içine yayılması. Bir bölümünün bu ay, bir bölümünün de temmuz artışlarında maaşlara yansıtılması.

İki alternatifte de 2024 yılı içinde iki kesime yapılacak zamlar eşitlenecek. Örneğin memur emeklisi yıl içinde toplam yüzde 60 zam alacaksa, SSK ve Bağ- Kur emeklisine aynı oranda artış yapılmış olacak.

İlk hazırlık 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının yükseltilmesini içeriyor. Yapılan hesaplamalar 9 bin liradan başlıyor. 10 ve 11 bin lira arasındaki tüm rakamlar tek tek değerlendirildi. Bu konuda son kararı Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Böylece en düşük emekli maaşı netleşmiş olacak.

İkinci hazırlık, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin yüzde 37.57 olan maaş zammına ek artış yapılması. Memur ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında yaklaşık yüzde 12'lik bir artış farkı bulunuyor. İki kesimin emekli maaş zamlarının eşitlenmesi hedefleniyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin