SSK’lı (4/a) çalışmaya 2008 / Ekim ayından önce başlayanların engelli vergi indiriminden yararlanarak emekli olması uygulaması 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren kanunla sona erdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılan değişikliğe ilişkin genelge yayımladı. Genelgede, daha önce rapor almış kişilerin nasıl emekli olacağı hususu başta olmak üzere merak edilen hususlar açıklığa kavuşturuldu.
Emeklilik şartları 15 Ocak'tan itibaren değişti! Dikkat; emekli maaşları kesilebilir
SSK kapsamında 2008 / Ekim ayından önce çalışmaya başlayanların engelli emeklilik koşullarında 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren kanunla bazı değişiklikler yapıldı. SGK emeklilik şartları için genelge yayımladı. İşte şartlar...
2008 / Ekim öncesi çalışmaya başlayan SSK’lılardan engelli olanlar bugüne kadar önce Maliye Bakanlığı sağlık kurullarından sağlık raporu alıyordu. Tespit edilen engellilik oranı üzerinden vergi indiriminden yararlanıyorlardı. Prim günü ve sigortalılık koşullarını yerine getirdiklerinde ise yaşa bakılmaksızın emekli oluyorlardı. Vergi indiriminde kullanılan rapordaki engellilik oranı tespitinde kişinin birden fazla hastalığından kaynaklı engellilik oranları dikkate alınıyordu.
Resmi Gazete’de 15 Ocak 2025 tarihinde yayımlanan yeni kanun uyarınca ise 2008 / Ekim öncesi çalışmaya başlayan SSK’lıların engellilik oranı artık SGK sağlık kurullarınca düzenlenen raporlara göre tespit edilecek. Bu raporlarda sadece çalışma gücünde en fazla kayba yol açan bir hastalık dikkate alınacak.
VERGİ İNDİRİMİ RAPORU İLE EMEKLİLİK UYGULAMASINA SON
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre; sigortalı çalışmaya 2008 / Ekim ayından önce başlayan SSK’lılar daha önce Maliye Bakanlığı sağlık kurulunca onaylanan engellilik oranına göre emekli olabiliyordu. Bu uygulama artık sona erdi. Bundan böyle SGK sağlık kurullarınca belirlenen çalışma gücü kayıp oranına göre emekli olabilecekler. Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günüyle, yüzde 50 ila 59 olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 prim günüyle emekli olacaklar. Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 60 ve üzeri olanlar ise eskiden olduğu gibi 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü tamamlamaları halinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler.