Emekliler aman dikkat! Belki de emekli değilsinizdir... Özgür Erdursun'dan açıklama geldi: İşte emekliliğin iptal edilme nedenleri

Emekli oldunuz ve emekli maaşınızı almaya başladınız. İşte her şey bitti demeyin, her şey yeni başlayabilir. Bir anda emekli olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bunun nedenlerini Özgür Erdursun sıraladı.

Google Haberlere Abone ol
Emekliler aman dikkat! Belki de emekli değilsinizdir... Özgür Erdursun'dan açıklama geldi: İşte emekliliğin iptal edilme nedenleri

Geçen günlerde Armağan Çağlayan'ın paylaşımıyla dikkat çektiği durumda emekliliğin iptaline gözler çevrildi.

Armağan Çağlayan paylaşımında "Bugün beş yıl önce emekli olan bir arkadaşımı SSK Genel Müdürlüğü’nden telefonla aramışlar. Söylenen şu, emeklilik işlemlerinizde bir hata yapılmış. Emekli olabilmek için 240 gün daha prim ödemeniz gerekiyor. Ve 5 yıldır aldığınız maaşı faiziyle birlikte iade etmeniz gerekiyor. Arkadaşım bir araştırıyor ki yalnız değil. Bu durumda başla insanlar da var…. Buyrun yeni bir kaos!" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar bu duruma şaşırsa da aslında yeni bir olay değildi. Tam da bu noktada SGK Uzmanı Özgür Erdursun uyarılarda bulundu.

Emekli olmak isteyenlerin 12 maddede emekliğinin iptal gerekçelerini uzman Özgür Erdursun NTV'ye sıraladı.

İşte emekliliğin iptalini sağlayan nedenler... 

1. Kendi şirketinde ya da ortağı olduğu şirkette sigortalı olan kişiler, 2008 sonrasında önceden olan SGK primlerini Bağ-Kur'a taşımadıkları takdirde primlerini boşa ödemiş olarak emeklilik başvurusu kabul olmuyor.

2. Başka birinin primleriyle karışıklık yaşanması halinde emeklilik başvurusu ret oluyor.

3. Bağ-Kur primlerinde ödemedikleri için borçlananlar ödeme yapsa dahi emeklilik iptal olabilir ya da başvuru reddedilebilir.

4. Birden fazla iş yerinde çalışanlar için ayda 30 gün, yılda 360 günden fazla çakışma yaşanıyorsa reddediliyor.

5. Çalışmadığı halde kendisini sigortalı göstererek eksik günlerini tamamlayan bir kişi "sahte sigortalılık" oluyor ve SGK'nın durumu fark etmesi halinde emeklilik geriye doğru iptal oluyor. SGK kişiye yaptığı harcama ve ödemeleri de talep edebiliyor.

6. 18 yaş altında ilk sigorta başlangıcı olan ya da anne/baba şirketinden sigortalı olan kişilerin koşulları sağlasa da sigortalılıkları iptal edilir.

7. Çalıştığınız son 2 bin 520 gün hangi statüden emekli olacağınız belirlendiğinden hangisi daha fazlaysa one geçilmesi öneriliyor. Prim olarak SSK daha az, Bağ-Kur daha fazla prim istiyor.

8. Yurt dışında yaşasa da Türkiye'de çalışıyor görünenlerin sigortalılığı iptal oluyor.

9. Yurt dışında yanlışlıkla da olsa isteğe bağlı prim ödeyenlerin, emeklilikleri iptal olur.

10. Askerde olduğu süre zarfında sigortalı çalışıyor görünenlerin sigortalılıkları iptal olur.

11. Bağ-Kur'a borcu olduğu halde emeklilik müracaatı yapıldıysa başvuru reddediliyor ya da emeklilik halinde borç tespit edilirse emeklilik iptal ediliyor.

12. 28 Şubat 2011 öncesi kendi şirketi ya da ortağı olduğu bir şirket bulunanların başka bir şirkette çalışması halinde sigortalılıkları iptal oluyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin