Ekonomist Uğur Gürses'ten Fatih Karahan değerlendirmesi: Gaye Erkan'ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar

Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Fatih Karahan bugün ilk kez kameraların karşısına geçti ve 2024 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Karahan'ın sunumu ekonomistlerden tam not aldı. Ünlü ekonomist Uğur Gürses sunumu, "Gaye Erkan'ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar" diyerek yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomist Uğur Gürses'ten Fatih Karahan değerlendirmesi: Gaye Erkan'ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar

Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Fatih Karahan bugün kamuoyunun karşısına ilk kez Merkez Bankası unvanıyla geçti.

Karahan enflasyon raporunu sundu. "2024, 2025, 2026 yıl sonu enflasyon tahmini önceki rapordaki haliyle korundu" dedi.

Karahan'ın sunumu ekonomistlerden tam not alırken Uğur Gürses uzun bir değerlendirme yaptı.

Sosyal medyasında sunuma dair düşüncelerini paylaşan Gürses şu ifadeleri kullandı:

1. İçeriği ve sıralaması, bağlamı oldukça iyi bir sunum yapıldı.

2. Soruları yanıtlamaya Yönetim Komitesi olarak çıktılar; sorulara başkan yardımcıları da yanıt verdiler. Bu, kurumsallık vurgusu açısından kamuoyuna iyi bir mesaj.

3. Kişisel sorulara yanıt verilmedi. Bu da kurumsallığı öne çıkardı.

4. Soru-yanıt seansında hala o eski 'kendine güvensizlik' sinyali veren 3 soru alıp zaman kazanma ve yanıtları arkasından verme uygulaması değişmemiş. İletişimin güçlendirilmesi için artık bunu çöpe atmanın zamanı gelmedi mi?

5. Enflasyon tahminlerini değiştirmediler. Beklentileri çıpalamanın daha önemli olduğunu düşündükleri açık. İleride tahminlerin birkaç puan sapması göze alınmış.

6. Selva Baziki'nin ve sonrasında Havva Gümüşkaya'nın çok yerinde sorularına verilen yanıtta, seçim sonrasında yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının risk oluşturduğunun farkındalar, tahmin varsayımlarında dikkate alındığı söylense de bugün beklentileri çıpalamayı ana politika olarak benimsedikleri için sanırım şimdilik es geçiliyor. Ya da aktarım mekanizmasının izleyen aylarda daha güçlü olarak etki göstereceğini düşünüyorlar.

7. Faiz indirimi konuşmanın erken olduğunu oldukça açık biçimde vurguladılar.

8. Merkez Bankası'nın zararda olduğunu bilmeyen bir gazeteci karın Hazine'ye aktarımının (avans olarak) ne zaman olacağını sordu. Buna yanıt verilmedi doğal olarak.

9. Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay sonunda kendini tutamadı ve görece uzun bir açıklama yaptı. Biraz sıra dışı gelebilir ancak, açıklıkla para politikasının içinde bulunduğu karmaşık ve makul olmaktan çıkmış cinnet yapısını nasıl düzeltmeye çalıştıklarını, kopmuş temel bağlantıları nasıl onarmaya çalıştıklarını anlatarak, kamuoyunun odaklanması gereken yeri işaret etti. İşaret ettiği çerçeve çok yerinde olsa da konuşmasında "...anlamıyorlar" gibi bir kelime kullanması iletişim dili açısından iyi değil.

10. Bugün sunumu yapan ve soruları birlikte yanıtlayan ekip, uzun süredir görülmeyen bir kararlılığı ve kurumsallığı sergiledi. Merkez Bankası iletişimi için, anlattığının ve hedeflediğinin kabul görmesi, güven sağlaması için önemli bir eşik oldu.

11. Olması gereken böyle bir tablo. Gaye Erkan'ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin