Dolarda gerileme yaşandı! Gözler yarın açıklanacak faiz kararına çevrildi

Dolar düne göre hafif gerileyerek bugüne 32.20 TL'den başladı. Euro ise 34,98 TL'den başladı. Piyasalar yarın açıklanacak faiz kararını bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Dolarda gerileme yaşandı! Gözler yarın açıklanacak faiz kararına çevrildi

Dolar düne göre hafif gerileyerek bugüne 32.20 TL'den başladı. Euro ise 34,98 TL'den başladı. 

Kur 22 Nisan'dan bu yana yüzde 1.13 değer kazandı. Türk Lirası lehine gelişmeler yaşanmaya ve Türk ekonomisine yönelik raporlar gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde HSBC yayımladığı raporda "son görüşmelerimiz baz alındığında Türkiye'ye ilişkin yatırımcı duyarlılığı geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kıyasla daha olumlu. Portföy akışlarındaki son ivmelenme de bunun bir kanıtı." HSBC, Perşembe günü TCMB'den faiz değişikliği beklemiyor. 

Son olarak dün Bank Of America yayımladığı raporda Türk lirası ve Türk lirası cinsi tahvillerde pozisyonlanmanın genele yayılmış halde olduğunu ve TL’deki kalabalık pozisyonlanma ve enflasyondaki ataletin en önemli endişe kaynakları olarak görüldüğünü belirtti ve  "TL’nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönmesi eğilimi yaz aylarında da devam edebilir. Yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, sermaye girişleri yavaşladığında TL’de bir miktar nominal değer kaybı olabileceğini bekliyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

Dolar/TL kurunun daha fazla gideceği alan olmadığını düşünen yerliler döviz mevduatlarını azaltıyor. Döviz mevduatlarını 3.1 milyar dolar azaldı. 175 milyar 814,7 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 10 Mayıs ile sona eren haftada 172 milyar 629,0 milyon dolara geldi. Şirketlerin döviz mevduat hesapları da yaklaşık 2 milyar dolar azaldı. 

Yerlilerin satışıyla TCMB'de döviz rezervlerini artırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 10 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 7 milyar 547 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolara çıkarken, geçen hafta yaklaşık son 3 yılın en güçlü rezerv artışı kaydedildi.

Bu haftaki verilerde TCMB'deki rezervlerin artışının sürmesi ve döviz mevduatlarının azalışının sürmesi bekleniyor. 

Yarın TCMB faiz kararını açıklayacak. TCMB'nin politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Bank Of America, piyasanın sıkılaşmanın yeterli düzeyde olduğunu düşündüğünü yazdı.

Morgan Stanley ise para politikası duruşuyla dolarizasyonun azaldığını ve TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasını beklediklerini raporladı. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin