Dolar kuru seçimden sonra ne kadar olacak? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş tek tek açıkladı

Dövizde son haftalarda bir yükseliş söz konusu ve dolar kuru 30 liranın üstünde işlem görmeye başladı. Endişe ise 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra dolar kurunun serbest bırakılacağı ve çok daha fazla yükseleceği... Bununla ilgili tahminler bile yapılıyor. Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş ise dolar kurunun seçimden sonra ne olacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Dolar kuru seçimden sonra ne kadar olacak? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş tek tek açıkladı

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın "Dolar seçim sonrası geçen yılki gibi artar mı?" başlıklı yazısından bir bölüm

Bir anlamda en son söyleneceği en başta söyleyip başlıktaki sorunun yanıtını verelim...

Dolarda 31 Mart yerel seçimlerinden sonra, geçen yılın mayısındaki seçimin ardından yaşandığı gibi bir tırmanış yaşanma olasılığı çok çok az, hatta neredeyse hiç yok.

Ne bu seçime yaklaşırken geride kalan dönemin koşulları geçen seçimle aynı, ne de dolarda ortaya çıkan artış ya da biriken tortu...

Gelin şimdi niye böyle düşündüğümüzü verilerle destekleyerek anlatmaya çalışalım...

Döviz kaygısı bitmez
Hiç bitmeyen kaygımızdır; günün birinde doların tırmanıp gideceğini düşünürüz hep...

Hele hele döviz uzun süre yatay ya da yataya yakın gitmişse, götürülmüşse bu tırmanışın kaçınılmaz olduğu kanısı iyiden iyiye hakim olur...

Böyle düşünmekte de pek haksız sayılmayız; dönem dönem dolarda patlama yaşandığı olmuştur. Sonuncusunu da geçen yılki seçimlerden sonra yaşadık.

İşte şimdi de benzer kaygılar içindeyiz. Dövizin uzun süredir yatay gittiğini, bu yüzden de seçim sonrasında zincirlerinden kurtulacağını düşünüyoruz.

Ama göz ardı ettiğimiz bazı detaylar var.

Döviz, Mayıs 2023 seçimlerinden önce neredeyse yataya çok yakın seyretmişti. Oysa şimdi öyle değil.

Mayıs 2023 seçimleri öncesi kur adeta sabitlendi, doğru. Türk parası artık değer yitirmiyordu, dolar aylarca neredeyse sabit kaldı. Mayıs seçimi bitti, doları tutma gerekliliği ortadan kalktı ve haziran ve temmuz toplamında tam yüzde 34 artış oldu.

İşte şimdi de aynı kaygı yaşanıyor...

Dolarda mart seçimi geride kaldıktan sonra geçen yılkine benzer bir tırmanış olup olmayacağı tartışılıyor. Belki doğru ifadeyle bu tırmanışın olup olmayacağı değil, ne kadar olacağı tartışılıyor.

Adeta bahisler açılmış gibi! Zaten en yüksek tahmin en gerçekçi tahmin gibi bir algı var, o yüzden de sayılar havada uçuşuyor.

Peki doların geçen yılki gibi bir tırmanış gösterme olasılığı niye çok az, hatta hiç yok, bunu irdelemeye çalışalım...

Geçen yılki boyutta olmaz, çünkü...

Bu köşeyi izleyenler, benim belli varsayımlara dayalı tahminleri sayısal olarak ifade etmenin ötesinde hiçbir zaman dolar tahmini yapmadığımı bilir. Aslında Türkiye’de döviz kuru tahmini yapılamaz zaten. Ama yapan yapıyor, onlara da tabii ki sözümüz yok.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin