Dolar borcu olanlar konut almak isteyenler dikkat! Rekor yılı olacak diyen ekonomist Şeref Oğuz'dan uyarı geldi: Ayaklarınızı yorgana göre uzatın

2024 yılıyla ilgili dikkat çekici bir tespit yapan ekonomist Şeref Oğuz, ayaklarınızı yorgana göre uzatın dedi ve dolar, faiz, konutla ilgili uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Dolar borcu olanlar konut almak isteyenler dikkat! Rekor yılı olacak diyen ekonomist Şeref Oğuz'dan uyarı geldi: Ayaklarınızı yorgana göre uzatın

Ekonomim.com'dan Şeref Oğuz'un yazısı

2024 Yılının açıklanan ilk verileri gösteriyor ki bu yıl; rekorlar yılı olacak. Dolarda, faizde, enflasyonda en yüksek rakamları göreceğiz. Yerel seçim öncesinde frenlenen bütün maliyet kalemleri seçim sonrasında canlanmaya hazırlanıyor. Fiyatlandırma davranış bozukluğu; histeriye varabilecek.

Fırtına öncesi sessizlik, denizde olduğu gibi ekonomide de sakinliğin habercisidir; dalgalar yükselmeden önce suyun duruluğu, değişimin ayak sesleridir. Ekonominin gerçek yüzü verilerle ortaya çıkarken seçimlerin gölgesinde gizlenenleri; mart sonrasında sahnede göreceğiz.

Dolar 30 liranın üzerine çıkıverdi bile; 30,18 TL. Euro’ya bakarsanız 32,75 TL. Artık dövizde 30 lira üzeri faizde %40 üzeri rakamları konuşuyoruz. Bütçe mi? Açık 1,4 trilyon TL ile geçen yılın başında öngörülen 659 milyar TL’den oldukça uzağa düşmüş durumda… Kısaca rekor üzerine rekor yağıyor.

Dolar borcu olanlar konut almak isteyenler dikkat! Rekor yılı olacak diyen ekonomist Şeref Oğuz'dan uyarı geldi: Ayaklarınızı yorgana göre uzatın

Sosyal medyada dolaştırılan lüks olmayan restoran yemek fiyatları; bazı şeylerin şirazesinden çıktığını gösteriyor bize. Kişi başı kahvaltının 1.500 lira, çorbanın 500 lira, ızgara etin tek kişilik porsiyon fiyatının 3.500 lira, pilavın tabağının 1.200 lira ve minik kâse salatanın 750 lira olduğunu görebiliyoruz.

Faiz bu seviyelerde durur mu?

Faiz burada durmayacak. Dövize ihtiyacımız var. Bu döviz; yüksek faiz talep ediyor. Faizler olduğu yerde de duramayacak. Dünya indirim tartışmalarını sürdüredursun biz faizleri nasıl yüksek tutarız derdinde olacağız. Burada tek korkum, dışarının faiz indirme sürecinin gazına gelinerek bizim “NAS 2.0” hatasına düşmektir. Henüz faiz artışından umduğumuz faydaları temin etmeden böylesi bir “siyasi tercih” üzerinden Heterodoks 2.0’ı ve olası ekonomik faciaları yaşama riskimiz artacaktır.

 

Peki, ya konut? Erişilir olabilecek mi?

Konut satmak isteyenler için de konut almak isteyenler için de kolay olmayacak bir süreç yaşıyoruz. Hayalinin bile kurulmayacağı bir dönem. Sosyal konut projesi mi? Unutun gitsin. Ne böylesi konut üretecek müteahhit var, ne de TOKİ’de bunu gerçekleştirecek ekonomik kapasite… Kısaca konut fiyatları, erişilemez düzeylerini korumakla kalmayıp, yenisinin üretilmemesi halinde daha artabilir.

2023 Yılı bütçe verileri bir kez daha gösterdi ki; olağandışı bir hal içerisindeyiz. Bütçe açığı bir yandan diğer yandan kamu harcamaları, halkın küçülmeye hazırlanması gerektiğini gösteriyor. Ötemize berimize baktığımızda herkes genişleyen aile olmaya başladı bile.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin