Dolar 68 TL dedi herkesi şoke etti. Ünlü iş insanı dolar için bu rakamı verdi

Yeni asgari ücret 2024 yılı için 17 bin lira olarak açıklandı. İşverenlerden de konuyla ilgili çeşitli değerlendirmeler gelirken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'den çok dikkat çeken bir asgari ücret ve dolar kuru çıkışı geldi: 1 Ocak 2021 tarihinden bu güne asgari ücretteki artış %496’yı buldu. 1 Ocak 2021’de 13,8 TL olan dolar kurunun bu şartlarda 68,5 TL olması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Dolar 68 TL dedi herkesi şoke etti. Ünlü iş insanı dolar için bu rakamı verdi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, asggari ücretteki artışı değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dolar kurunun da asgari ücretle eşdeğer oranda artması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin 6 Eylül 2023’te 3 yıllık Orta Vadeli Program açıkladığını anımsatan Eskinazi, 2024 için açıklanan asgari ücretin OVP’deki hedefler gözetilmeksizin tespit edildiğini söyleyerek, “OVP rafa mı kalktı?” sorusunu yöneltti.

REBAKETÇİLİĞE DARBE VURACAK

Türkiye’nin 2024 için belirlemiş olduğu 267 milyon dolarlık ihracat hedefini tutturma olasılığının dünya ekonomisindeki resesyon ve Türk ihracatçısının kaybolan rekabetçiliğinden dolayı çok düşük olduğunu vurgulayan Eskinazi, dolar kurunun 29,40 TL seviyesinde baskılandığı ortamda 17.002 TL’lik asgari ücretin Türk ihracatçısının rekabetçiliğine bir darbe daha vuracağı üzerinde durdu.

Yeni asgari ücret belirlenmeden önce “Belirlenecek asgari ücret Türkiye’de üretimin devam edeceği bir düzlemi göz ardı etmemelidir” çağrısı yaptığını anımsatan Eskinazi, “Çağrılarımızın karşılık bulmadığını görmenin büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Asgari ücretin işverene maliyeti bin dolar oluyor. Bu şartlarda ihracat hedefleri tutturulamazken, istihdam rakamlarında da kayıplar olabilir” uyarısını yaptı.

DOLAR KURUNUN 68 LİRA OLMASI GEREKİR

Asgari ücret desteği verilmeye başlandığı 2016’da 1.300 TL’lik asgari ücretin içerisinde 100 TL olan desteğin, asgari ücret içindeki oranının da kan kaybettiğinin altını çizen Eskinazi, “Asgari ücret desteğinin aynı oranı korunsaydı bugün 700 TL yerine, 1300 TL olması gerekiyordu”  dedi.

Türkiye ihracatını sürükleyen hazır giyim, tekstil, maden, tarım sektörleri başta olacak şekilde emeğin yoğun olduğu sektörlerin döviz kurlarının mevcut durumunda bu artışı absorbe edemeyeceğini vurgulayan Eskinazi, “Türkiye 28 Mayıs seçimlerinden sonra yurtdışından beklediği yatırımları henüz bulabilmiş değil. İhracatçılarımızın getirecekleri döviz hayati önem taşıyor. 1 Ocak 2021 tarihinden bu güne asgari ücretteki artış %496’yı buldu. 1 Ocak 2021’de 13,8 TL olan dolar kurunun bu şartlarda 68,5 TL olması gerekiyor. Bugün 68,5 TL dolar kuru Türkiye gerçekleri ile ne kadar örtüşüyorsa, 17.002 TL asgari ücrette o kadar örtüşüyor. Türkiye’nin bu darboğazdan bir an önce çıkması için enflasyonu ivedilikle düşürmesi gerekiyor” diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin