Cari açıkta tarihi düşüş! Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten art arda açıklamalar

TCMB tarafından açıklanan ocak ayı cari açık verileriyle ilgili Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek art arda açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Cari açıkta tarihi düşüş! Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten art arda açıklamalar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası tarafından açıklanan ocak ayı cari açık verileriyle ilgili sosyal medya adresinden açıklama yaptı. 

Bolat, Mayıs 2023’teki 60,1 milyar dolar yıllık açığın tarihi düşüşle Ocak 2024’te yılık 37,5 milyar cari açığa düştüğünü belirtti.

Bolat, paylaşımında, "Cari açık, Mayıs 2023'te 60,1 milyar dolar yıllık açıktan Ocak 2024'te yıllık 37,5 milyar dolara geriledi’’ dedi.

Cari açıkta tarihi düşüş! Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten art arda açıklamalar

2023 yılı Temmuz ayından itibaren yıllıklandırılmış dış ticaret açığının istikrarlı bir biçimde düştüğünü ve böylelikle her ay cari işlemler hesabındaki iyileşmeyi destekledi.
Bakan Bolat, ‘’2024 yılı Ocak ayında cari açıktaki gerilemede ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının yıllık %64,8 oranında azalarak 4,4 milyar dolar gerçekleşmesi etkili olmuştur. Hizmet gelirleri 2024 yılı Ocak ayında yıllıklandırılmış bazda rekoru yineleyerek 100 milyar doları aşmıştır. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 47,8 milyar dolara yükselmiştir. Bakanlığımızca açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre Şubat ayında dış ticaret açığı %42,3 oranında azalarak 7 milyar dolar gerçekleşmiştir. Bu kapsamda cari işlemler açığında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren yıllıklandırılmış bazda görülen düşüşün önümüzdeki dönemde devam etmesi beklenmektedir. Cari işlemler hesabına kalıcı iyileşme ile gerekli makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

ŞİMŞEK: YÜZDE 3'ÜN ALTINA GERİLEYECEK

Bolat'ın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de verilerle ilgili konuştu.

"Ocak ayında yıllık cari açıktaki iyileşme mayısa göre 22,6 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında da devam eden dış ticaret açığındaki düşüşle ilk çeyrek sonunda cari açığın milli gelire oranı yüzde 3’ün altına gerileyecektir.

Bu yılı OVP’deki yüzde 3,1 olan öngörümüzden daha düşük ve sürdürülebilir cari açık seviyesine yakın bir oran ile tamamlamayı bekliyoruz. Bu performans makro finansal istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecine de ilave katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin