Benzin fiyatlarına dudak uçuklatan zam. Böyle bir fiyat artışı ne görüldü ne de duyuldu

Bu sefer ki zam haberi Türkiye'den değil Küba'dan... Komünizm yönetilen Küba yıllardır ABD ablukası nedeniyle zorluklar yaşıyor. Küba'daki ekonomik kriz ise can yakıyor. Kriz yaşayan Küba, benzine yüzde 500 zam yapacak.

Google Haberlere Abone ol
Benzin fiyatlarına dudak uçuklatan zam. Böyle bir fiyat artışı ne görüldü ne de duyuldu

Küba’da benzinin litre fiyatı şu anda 25 Küba pesosuna satılıyor. Bu da yaklaşık olarak 0,2 dolara denk geliyor.

Hükümet bu fiyatı şubat ayında 132 pesoya çıkarmayı planlıyor.

Bu adımın bütçe açığını azaltmaya yardımcı olacağını düşünen hükümetin Maliye Bakanı Vladimir Regueiro, dizel ve diğer benzin türlerinin fiyatlarında da benzer artışlar yapılacağını kaydetti.

Regueiro elektrik ve doğalgaz fiyatlarında da artışa gidileceğini açıkladı ve “Bu önlemler ekonomimizi canlandırmayı amaçlıyor” dedi.

Küba’da benzin 25 pesoya satılırken yarım litre şişe su 100 ile 200 peso arasında fiyatla satılıyor. Bu da aynı miktarda suyun fiyatının, resmi benzin fiyatının yaklaşık 10 katından fazla olduğuna işaret ediyor.

Küba’da bir depo benzinin fiyatı, 2 bin 100 peso olan aylık asgari ücretin yaklaşık yarısına denk geliyor.

Büyük ölçüde ithalata bağlı olan Küba’da yaşanacak bu fiyat artışları, tüketim mallarındaki fiyatları da yukarı doğru çekerek ülke vatandaşlarını daha da sıkıntıya sokacak.

Küba, ham petrolün çoğunu Meksika ve Venezuela'dan ithal ediyor ancak ülkede benzin fiyatları sadece İran, Libya ve Venezuela gibi büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerin üzerinde.

KÜBA

Küba’da devlet rejimi komünizm olup, ülkedeki tek siyasi parti Küba Komünist Partisi’dir (KKP). 2018 Nisan ayında gerçekleştirilen seçimlerde daha evvel Devlet Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Miguel Diaz-Canel Devlet Başkanlığı görevine gelmiştir. Komünist Partisi Birinci Sekreterliğini ise halen Raul Castro yürütmektedir. 24 Şubat 2019 tarihinde yapılan referandumda kabul edilen Küba’nın Yeni Anayasası 10 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anayasa değişikliği çerçevesinde oluşturulan Başbakanlık makamına Manuel Marrero Cruz getirilmiştir.

Etiketler küba benzin
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin