Bayram gelmeden tadı kaçtı. Ramazan Bayramı öncesi çikolata fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyesine çıktı: Kakao fiyatları yüzde 250 zamlandı

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala bayramın tadı kaçtı. Kakao fiyatlarında son 2 ayda yüzde 250 artış yapıldı. Bakırdan bile daha pahalı hale gelen kakaonun fiyatı 9 bin doları aştı. Uzmanlara göre çikolata fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyesini görecek.

Google Haberlere Abone ol
Bayram gelmeden tadı kaçtı. Ramazan Bayramı öncesi çikolata fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyesine çıktı: Kakao fiyatları yüzde 250 zamlandı

Küresel piyasalarda son dönemde en fazla konuşulan ürün kakao oldu. Son iki ayda yüzde 250 zamlanarak bakır fiyatını bile geride bırakan kakao 9 bin doları aştı. Uzmanlara göre çikolata fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyelerini görecek.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre 46 yılın en yüksek seviyesine çıkan kakao fiyatları ton başına 9 bin doları geçti. Kakaonun tonu 9 bin dolar civarında olan bakırı geride bırakmış oldu. Martta kakao fiyatlarında yüzde 50'ye varan artış konuşulmuştu. Piyasa uzmanları son rallinin fiyatları 10 bin dolara çıkarma olasılığına değinmişti.

2025'TE DAHA YÜKSEK OLACAK

Bloomberg Intelligence Analisti Diana Gomes, 2025 yılı Paskalya döneminde çikolata fiyatlarının daha yüksek olabileceği belirtildi. Fiyatlardaki yükseliş, çiftçilerin çekirdekleri yerel tüccarlara sattıkları, onların da bunları işleme tesislerine ya da küresel tüccarlara sattıkları küresel tedarik zincirini bozulmuştu.

Küresel tüccarlar ise kakao çekirdeklerini ya da yağ, toz ve kakao likörü gibi kakao ürünlerini Nestle, Hershey ve Mondelez gibi küresel çikolata devlerine satmaktaydılar.

ANLAŞMALARA UYULMADI

Normal şartlarda büyük ölçüde düzenlemelere tabi olan kakao piyasasında, tüccarlar ve kakao işleme tesisleri yerel tüccarlardan önceden belirlenmiş fiyatlarla bir yıl öncesine kadar kakao çekirdeği satın almaktalardı. Yerel düzenleyiciler daha sonra çiftçilerin kakao çekirdeği için talep edebilecekleri tarla üretim fiyatını daha düşük hâle getirdi.

Ancak 2024 yılında olduğu gibi kıtlık dönemlerinde yerel tüccarlar kakao çekirdeklerini güvence altına almak için çiftçilere genellikle tarla fiyatı üzerinden prim ödediler.

Sonrasında tüccarlar kakao çekirdeklerini önceden anlaşılan fiyatlardan teslim etmek yerine spot piyasada daha yüksek fiyatlardan sattı.

Küresel tüccarlar çikolata şirketlerine olan yükümlülüklerini yerine getirmek için bu kakao çekirdeklerini herhangi bir fiyattan satın almak için acele ederlerken, yerel işleme tesisleri ise genellikle kakao çekirdeği sıkıntısı çekti. Fildişi Sahili ve Gana, normalde yerel fabrikalara ucuz kredi vererek ya da küresel tüccarların satın alabilecekleri kakao çekirdeği miktarını sınırlayarak onları korumaya çalıştı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin