Asgari ücrete öyle bir zam yapıldı ki... 1 Ocak'ta başladı. Türkiye'deki asgari ücretin 6.5 katı

Türkiye'de 2024 için asgari ücret zam oranını % 49 olarak belirlendi. Asgari ücret net 17.002,12 TL oldu. ABD'de de asgari ücrete zam yapıldı. Bu zamla birlikte ABD'de asgari ücret Türkiye'dekinin 6,5 katına ulaştı. İşte ABD'deki asgari ücret...

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete öyle bir zam yapıldı ki... 1 Ocak'ta başladı. Türkiye'deki asgari ücretin 6.5 katı

ABD'de, asgari ücret zammı 1 Ocak'ta 22 eyalette yürürlüğe girdi. Zamlı asgari ücretlerin yaklaşık 10 milyon işçiye ekonomik destek sağlaması planlanıyor.

ABD merkezli Ekonomik Politika Enstitüsü, 21 Aralık'ta yayınladığı bir araştırma yazısında, daha yüksek temel ücretlerin 9,9 milyon işçiye yıllık yaklaşık 7 milyar dolar ek ücret sağlayacağını söyledi.

Artış sonrası üç eyalette (Kaliforniya, New York ve Washington) taban ücretleri saatte en az 16 dolara yükseltecek. Eyaletlerdeki ücret artışlarına ek olarak 38 şehirde de asgari ücretlerini artırılacak.

Örneğin Denver, 1 Ocak'ta şehrin asgari ücretini saatte 18,29 dolara, Colorado üse saatte 14,42 dolara çıkaracak. Nevada ve Oregon'un 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni asgari ücretleri sırasıyla saatte 12 dolar ve 14,20 dolar artı enflasyon ayarlaması olarak belirlenecek. Florida ise 30 Eylül'de asgari ücretini saatte 13 dolara çıkaracak.

Asgari ücrete öyle bir zam yapıldı ki... 1 Ocak'ta başladı. Türkiye'deki asgari ücretin 6.5 katı

Türkiye'de ise geçtiğimiz hafta yapılan zamla birlikte 2024'te günlük brüt asgari ücret 88,90 TL (3 dolar) seviyesinde bulunuyor. Saatlik net asgari ücret tutarı ise 75,56 TL’ye yani 2,5 dolar seviyesinde bulunuyor.

ENFLASYONA ENDEKSLEDİLER

Ayrıca ABD'de ücretleri artıran 12 eyalet, taban maaşlarını enflasyona endeksledi. Böylece fiyatlar yükseldiğinde işçilerin satın alma gücünü kaybetmesini önleyen bir düzenleme gelmiş oldu.

ABD'de enflasyon 2022'de son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış ve son 2 yılda işçiler daha yüksek maliyetlerle mücadele etmek zorunda kalmıştı.

ABD'de federal asgari ücret 2009'dan bu yana hiç değişmedi ve saatlik 7,25 dolarda kaldı. O tarihten bu yana enflasyon artışı ise yüzde 40'tan fazla.

Sözcü'de yer alan habere göre; ABD'de zam oranları ve asgari ücret eyaletten eyalete büyük fark gösteriyor. Örneğin son zamlarla birlikte Alaska Eyaleti saatlik asgari ücrete yüzde 4,60, Colorado eyaletinde, New Jersey'de yüzde 16,38, Illinois'de yüzde 16,1, California'da yüzde 3 gibi farklı oranlarda zam gelmiş oldu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin