Afrika'daki ülkeleri bile geçtik; Türkiye dünya dördüncüsü oldu. Yıllık tüketici enflasyonu verilerine göre Türkiye yüzde 68.5 enflasyonla Afrika ülkelerini bile geride bıraktı

Kontrol altına alındığı ve yılın ikinci yarısında düşüşe geçeceği söylenen enflasyon sayesinde Türkiye, Afrika'daki ülkeleri bile geride bırakarak dünya dördüncüsü oldu. Trading Economics'te yer alan verilere göre Türkiye, Venezuela'yı bile geride bıraktı.

Google Haberlere Abone ol
Afrika'daki ülkeleri bile geçtik; Türkiye dünya dördüncüsü oldu. Yıllık tüketici enflasyonu verilerine göre Türkiye yüzde 68.5 enflasyonla Afrika ülkelerini bile geride bıraktı

Türkiye'de bir türlü önüne geçilemeyen enflasyon artmaya devam ediyor. Dünyada yıllık tüketici enflasyonunun (TÜFE) en yüksek olduğu dördüncü Türkiye oldu.

Trading Economics sitesinin Mart 2024 veya buna en yakın tarihi içeren verilerine göre, bu oran tüm Afrika ülkelerindeki enflasyon oranlarından daha yüksek.

Site ülkelerin açıkladığı son enflasyon verilerini değerlendiriyor. Verilerin çoğu Mart 2024 ile Şubat 2024’ten oluşuyor. Verilere göre dünyada yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülke Arjantin. Bu ülkede Mart 2024’te yıllık enflasyon yüzde 288. Ardından yüzde 140 ile Suriye ve yüzde 123 ile Lübnan geliyor. Dördüncü sıradaki Türkiye’de Mart 2024 itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 68,5. Venezuela yüzde 67,8 ile hemen Türkiye’nin ardından beşinci sırada bulunuyor.

EN KÖTÜ 7 ÜLKE VAR

30. Sıradaki Kazakistan’da yıllık enflasyon yüzde 9. Bu Türkiye’nin dahil olduğu ilk beş ülkenin ne kadar kötü durumda olduğu gösteriyor. Yıllık enflasyon dünyada sadece yedi ülkede yüzde 50’den daha yüksek durumda.

Listenin tamamına bakıldığında Türkiye Avrupa’da açık ara enflasyonun en yüksek olduğu ülke. AB üyesi veya aday ülkeler içinde Türkiye’den sonra enflasyonun en yüksek olduğu ülke yüzde 6,6 ile Romanya. O da dünyada 43. sırada.

AFRİKA GERİMİZDE KALDI

Türkiye’de enflasyon yüksek olmasına rağmen bazı Afrika ülkeleri genellikle Türkiye’den daha kötü durumda oluyordu. Ancak son verilere göre Türkiye’nin üstünde yer alan Afrika bulunmuyor. Sudan yüzde 63,3 ile altıncı sırada. Diğer bazı ülkelerde ise yıllık enflasyon oranı şöyle: Zimbabve yüzde 55,3; Etiyopya yüzde 26,2; Pakistan yüzde 20,7.

AK Parti’nin 2002 sonunda iktidara gelmesinin ardından kısa sürede hızla düşen enflasyon 2021 yılı sonundan itibaren tırmanışa geçti. Yıllık enflasyon Ekim 2022’de yüzde 85’i aşarak AK Parti iktidarının en yüksek noktasına ulaştı. 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra ekonominin başına Mehmet Şimşek’in geçmesinin ardından beklentiler enflasyonun düşmesi idi ancak hala yüzde 70 sınırına yakın seyrediyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin