PISA'da yine ortalamanın altındayız. OECD raporları ortaya çıkardı: Çocuklar açsa başarı yok!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları aralık ayının başında yayımlandı. Türkiye iyileşme gösterse de yine ortalamanın altında kaldı. OECD'nin başka bir raporu çok acı bir gerçeği ortaya çıkardı: Çocuklar öğün atladığında başarı oranları düşüyor.

Google Haberlere Abone ol
PISA'da yine ortalamanın altındayız. OECD raporları ortaya çıkardı: Çocuklar açsa başarı yok!

2022 yılında yapılan PISA Türkiye sonuçları, 5 Aralık tarihinde tüm dünyayla eş zamanlı açıklandı. Rapor sonucuna göre Türkiye'de iyileşme gözlendi fakat ortalamanın altında kaldı.

NEDEN BAŞARAMIYORUZ?

İşte bu sorunun yanıtını yine OECD raporu verdi. EuroNews'in haberine göre; Matematik puanı ile öğrencilerin öğün atlaması arasında ilişki bulunuyor.

Öğün kaçırma oranı arttıkça matematik puanı da düşüyor. Öğrencilerin maddi imkansızlık nedeniyle aç kalmasında Türkiye (yüzde 19,3) OECD ortalamasının (yüzde 8,2) oldukça üzerinde.

Ortalama matematik puanında ise Türkiye (453), OECD ortalamasının (472) altında yer alıyor.
OECD, PISA sonuçlarında ülkeler arasındaki farklılıkları anlamak için sosyo-ekonomik koşullara ilişkin sorulara da yer veriyor. Bunlardan birisi de “Son 30 gün içinde gıda alacak parası olmadığı için yemek yiyememe” oldu.

ÇOCUKLAR ÖĞÜN ATLIYOR

Rapora göre Türkiye’de yaklaşık her beş çocuktan birinin parası olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemediğini ortaya koydu

Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 1,9’u “her gün" veya "neredeyse her gün” öğün atladığını bildirdi.

“Haftada 4 ila 5 kez” diyenlerin oranı yüzde 1,8 olurken öğrencilerin yüzde 4,8’i de “haftada 2 ile 3 kez” yanıtını verdi. “Haftada yaklaşık 1 kez” diyenlerin oranı ise yüzde 10,8 oldu.
Böylece haftada en az bir kez öğün atlayan öğrencilerin toplam oranı yüzde 19,3 oldu.

“Aç kalma” oranı ABD’de yüzde 13, Birleşik Krallık’ta yüzde 10,5 ve Fransa’da yüzde 8,5.
PISA’da Türkiye’nin matematik okuryazarlığı sonucu 453 puan oldu. OECD ortalaması 472 puan.

Türkiye bu alanda AB ülkelerinden Yunanistan (430), Romanya (428), Kıbrıs (418) ve Bulgaristan (417) geride bıraktı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin