Yeni savaş mı çıkıyor? İsrail, İran'a saldırdı. İran'ın üst düzey komutanı hayatını kaybetti

İran'ın Şam'da bulunan Suriye Büyükelçiliği'nin bitişiğinde yer alan binaya İsrail güçlerince hava saldırısı düzenlendi. İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Rıza Zahedi, İsrail'in düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Yeni savaş mı çıkıyor? İsrail, İran'a saldırdı. İran'ın üst düzey komutanı hayatını kaybetti

İran'ın Şam'da bulunan Suriye Büyükelçiliğine İsrail güçleri tarafından saldırı düzenlendi. Hava saldırısından İran Büyükelçisinin kurtulduğu bildirilirken çok sayıda ölü olduğu da öğrenildi.

Suriye basınında yer alan haberlerde, İran’ın Suriye Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Suriye basınında yer alan haberlerde, İran’ın başkenti Şam’da bulunan Suriye Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği aktarıldı. Haberlerde İran Büyükelçiliği yakınındaki bir binanın hedef alındığı ifade edilerek, Suriye hava savunma sistemlerinin saldırıya karşılık verdiği aktarıldı.

İRAN BÜYÜKELÇİSİ SALDIRIDAN ETKİLENMEDİ

İran basınında yer alan haberlerde ise, İran Büyükelçisi’nin saldırıdan etkilenmediği ve büyükelçilik binasında hasar meydana gelmediği aktarıldı.

İsrail ya da İran tarafı saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, olay yerinden çekilen görüntülerde hedef alınan binanın yerle bir olduğu görüldü.

Reuters'de yer alan habere göre hava saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti.

AFP'de yer alan habere göre, İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Rıza Zahedi, İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.

SURİYE SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Suriye Savunma Bakanlığı, İran’ın Suriye’deki büyükelçilik binasına İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği belirterek, “Yerel saatle 17.00’de İran’ın Şam’daki büyükelçilik binası İsrail tarafından hedef alındı. Bu saldırı, tüm binanın yıkılmasına ve içeride bulunan herkesin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuştur. Şu anda ise enkaz altından ölü ve yaralıların çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

SURİYE DIŞİŞLERİ'NDEN SALDIRIYA KINAMA

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, İsrail'in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği'ne düzenlediği saldırıyı "şiddetle" kınadıklarını belirterek, "terörist saldırının" detay vermeden "çok sayıda masum cana" mal olduğunu söyledi. Mekdad, İsrail'in "İran ve Suriye arasındaki ilişkileri etkileyemeyeceğini" aktardı.

ASKERİ KARİYERİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan İran Konsolosluğu’na yönelik saldırıda hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi, Suriye ve Lübnan'da üstlendiği kritik görevlerle biliniyor.

AA muhabirinin İran medyasından derlediği bilgilere göre, Tuğgeneral Zahidi, 2 Kasım 1960 yılında İran’ın İsfahan kentinde dünyaya geldi.

Devrim Muhafızları'na 1980 yılında katılan Zahidi, İran-Irak savaşında saha komutanlığı yaptı.

Zahidi, 1986-1991 yılları arasında İmam Hüseyin 14. Tümen Komutanlığı yaptıktan sonra 1995 yılında kısa süreliğine Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini üstlendi.

Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini 2005-2008 yılları arasında sürdüren Zahidi, 2008-2016 yılları arasında Kudüs Gücü’nde faaliyet gösterdi ve Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye ve Lübnan’da görev yapan komutanıydı.

Zahidi 2016-2019 yılları arasında ise Devrim Muhafızları Operasyonlar Komutan Yardımcılığı görevinde bulundu.

İran medyasında yayınlanan görüntülerde, Zahidi’nin ABD’nin Uluslararası Bağdat Havaalanı yakınındaki saldırısında öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutan General Kasım Süleymani ve aynı gücün hali hazırdaki komutanı İsmail Kaani başta olmak üzere İran’ın üst düzey komutanları ile farklı tarihlerde yayınlamış fotoğraflarına yer verildi.

Devrim Muhafızları Ordusu yaptığı açıklamada, Şam’daki saldırıda Tuğgeneral Zahidi’nin yanı sıra bir diğer üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin