Son Dakika... Tarihi anlar. 12 yıl sonra bir ilk! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Sisi ile bir araya geldi. İşte ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra Mısır'a gitti. Mevkidaşı Sisi ile bir araya geldi. Türkiye- Mısır ilişkilerinde yeni dönem başladı. Bir dizi görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider dostluk mesajları verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında "Ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkartacağız" dedi. Sisi ise açıklamasında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Tarihi anlar. 12 yıl sonra bir ilk! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Sisi ile bir araya geldi. İşte ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ziyaret ettiği Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi tarafından İttihadiye Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra geldiği başkent Kahire’de havalimanında karşılanmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile birlikte İttihadiye Sarayı'na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şerefine sarayda top atışı gerçekleştirildi.

Erdoğan, daha sonra sarayda Sisi tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, İstiklal Marşı ve Mısır milli marşının okunmasının ardından tören kıtasını selamladı. İki lider, baş başa ve heyetlararası görüşmeleri gerçekleştirdi. 

İKİ LİDERDEN DOSTLUK MESAJLARI

İki lider görüşmeler sonrası beraber basının karşısına geçti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, konuşmasında şunları söyledi: 

Bu ticari ilişkilerimizi artırmak ve yeni konuları yaratacağız. Strateji ortaklığı iki ülkenin merkezi ağırlıklı, istikrarı ve aynı zamanda refah ve gelişmesi açısından önemli görüyoruz. İki ülkenin ekonomik ve sosyal sıkıntıları genel bir durum. İlişkilerden gurur duyuyoruz. Gazze'ye yardımları önemsiyoruz. Bizim yaptığımız yardımlar ihtiyaçları karşılamıyor. Özellikle ateşkes için konuştuğumuzda bir Filistin ilanını istiyoruz, 1967 sınırlarına göre ve başkenti Kudüs olan. İki ülkenin Libya konusundaki anlaşmamızı beyan ettik. Libya'daki bütünlükle alakalı. 

Bu ilişkileri daha iyi seviyelere getireceğiz. İleride Türkiye ziyareti yapacağım.

Burada olmanızdan gurur duyuyoruz.

YENİ DÖNEM BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu: Sayın Cumhurbaşkanının nazik davetine icabetle, 12 yıl, yeniden Kahire'de olmaktan memnuniyet duyuyorum. 

Erzincanlı kardeşlerime buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyoru. İçişleri ve Enerji Bakanlarımızı bölgeye gönderdik. Kendilerinden düzenli bilgi alıyoruz. 827 uzman personel bölgede çalışma yapıyor. 626 araç, 32 iş makinesi, 6 drone, 44 jeneratör ile kaza sahasındaki çalışmalara destek veriyor. İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz.

GÜÇ BİRLİĞİ MESAJI

Mısır'la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Değerli kardeşimizi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim.

İlave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayi çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz diğer alan. Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır'la güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. Nükleer ve yenilenebilir alanındaki işbirliğini geliştirmeyi değerlendiriyoruz. Turizm ve kültür alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarf edeceğiz. Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü Türkçe'ye en fazla ilgi gösterilen şube konumundadır. 20 bin Mısırlının Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırması memnuniyet vericidir.

TÜRKİYE- MISIR İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’a son ziyaretini 2012’de gerçekleştirmişti. İki ülke arasındaki ilişkiler, Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında darbeyle devrilmesinin ardından bozulmuştu. Ankara ve Kahire'den heyetler, istikşafi görüşmeler için 2021'in başından bu yana birçok kez bir araya gelmişti. Haziran 2022'de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İslam Kalkınma Bankası'nın Kahire'deki yıllık zirvesine katılarak, 9 yıl sonra Mısır'ı ziyaret eden ilk bakan olmuştu. Daha sonra Erdoğan ile Sisi, Kasım 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ilk kez bir araya gelerek el sıkışmıştı. İki lider daha sonra kasım ayında Suudi Arabistan ve eylül ayında Hindistan'da düzenlenen G20 Zirvesi de dahil olmak üzere farklı ülkelerde bir araya gelmişti. İki ülkenin dışişleri bakanları da 2023'te birçok kez bir araya gelirken, Temmuz 2023'te karşılıklı büyükelçiler atanmıştı.
Mısır Merkez Bankası verilerine göre Türkiye, Mısır'ın en büyük 5. ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin