Son Dakika... Piyasaların merakla beklediği karar geldi. Fed faizi sabit bıraktı

ABD Merkez Bankası (Fed), yılın son toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde yüzde 5,25-5,50 aralığında bıraktı. Böylece , Fed üst üste 3. toplantısında da faiz oranlarında değişiklik yapmama kararı aldı, önceki toplantılarda gerçekleştirdiği seri faiz artışlarına ise bir süre ara vermiş oldu.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Piyasaların merakla beklediği karar geldi. Fed faizi sabit bıraktı

Fed Aralık ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu.

Beklenti de faizlerin değişmemesi yönündeydi.

Fed Kasım ayı toplantısında da faizleri değiştirmemiş, Başkan Jerome Powell para politikasında temkinli olarak ilerleyecekleri mesajını vermişti.

Fed yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirerek toplam 525 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

 Powell, faiz kararı sonrası basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Yüzde 2 enflasyona dönme hedefine tamamen bağlı olduklarının altını çizen Powell, "Gelecekteki kararlarımızı tamamen verilere, görünümün gelişimine ve gelişen risklere göre vereceğiz" dedi.

Powell, "FOMC katılımcıları daha fazla faiz artırımı olasılığını masadan kaldırmak istemedi. Hala, faizlerin yeterince yüksek olup olmadığına odaklıyız" olarak belirtirken; "Faizleri indirmek için ne zamanın uygun olacağı sorusu bugün gündeme geldi" şeklinde vurguladı.

Powell'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Enflasyon, işsizlikte ciddi artış olmadan hafifledi. Ancak enflasyon hala çok yüksek. Yüzde 2 enflasyona dönme hedefimize tamamen bağlıyız.

Attığımız adımlar politika faizini sınırlayıcı bölgeye getirdi. Yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi.

Gelecekteki kararlarımızı tamamen verilere, görünümün gelişimine ve gelişen risklere göre vereceğiz.

İş gücü piyasası hala sıkı, ancak daha iyi bir dengeye geliyor. Politika yapıcılar iş gücü piyasasında yeniden dengelenmenin devam etmesini bekliyorlar.

Çekirdek PCE fiyatların Kasım'da sona eren 12 ayda yüzde 3,1 yükseldiğini tahmin ediyoruz.

Sınırlayıcı duruşumuz ekonomik aktvite ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor.

Şu anda politika faizimizin tepe noktasına yakın olduğuna inansak da, geçmişte döngü bize sürprizler yaptı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin