Son Dakika... AB'den İsrail'in Gazze saldırılarına yönelik açıklama: 2. Dünya Savaşı'nda Alman kentlerinin yok edilmesinin ötesinde

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Gazze'deki tarihin en yoğun bombalama kampanyası 2. Dünya Savaşı sırasında Alman kentlerinin yok edilmesinin ötesinde bir seviyededir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... AB'den İsrail'in Gazze saldırılarına yönelik açıklama: 2. Dünya Savaşı'nda Alman kentlerinin yok edilmesinin ötesinde
AA

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, 11 Aralık'ta yapılacak AB Dışişleri Konseyi toplantısında üye devletlere Filistinlilere şiddet eylemleri yapanlara karşı önlem almalarını tavsiye edeceğini belirtti.

Borell İspanya devlet televizyonu RTVE'ye verdiği demeçte, insanı yardım girişini engellemenin, temel ihtiyaç malzemelerini kesmenin ve sivil nüfusu baskı altına almanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Gazze'ye yönelik bombalama kampanyasının ise 2. Dünya Savaşı esnasında Alman kentlerinin yok edilmesinin ötesinde olduğunu söyledi.

BORELL'DEN İSRAİL'E TEPKİ

"İsrail, bir yandan, uluslararası hukuka göre kendisine ait olmayan toprakları işgal edip, diğer yandan tüm dünyaya barış iddiasında bulunamaz" ifadelerini kullanan Borrell, "Bu nedenle önümüzdeki pazartesi yapılacak Dışişleri Konseyi'nde, üye devletlere, Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirenlere karşı önlem almalarını önereceğim." dedi.

Açıklamalarına devam eden Borrell, "Avrupa sesini yükseltmeli. İşgal altındaki topraklarda Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti durdurmak için önlem alacağımızı umuyorum. İşgal, çünkü uluslararası hukuktaki ismi bu. 30 yıl önce Oslo Antlaşması olarak geçen imzalara göre, İsrail uluslararası hukuktaki işgalini 4 kat artırdı." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek BM Güvenlik Konseyi'ne Gazze'deki durum hakkında mektup göndermesi girişimini destekleyen Borrell, "Gazze'nin korkunç bir insani kriz yaşadığını ve BM tarafından uluslararası topluma yapılan çağrının önemli olduğunu" vurguladı.

SUÇLAMALARA TEPKİ GÖSTERDİ

Borrell ayrıca İsrail tarafından Guterres'e yönelik suçlamalara tepki göstererek, "BM Genel Sekreteri için (Hamas'ın terörizmine hizmet ettiği) ya da (barış için bir tehdit oluşturuyor) denilmesi kesinlikle kabul edilemez. Tam tersine, Genel Sekreter ve BM, barışın ve Gazze'deki insanlara yapılan yardımların hizmetindedir." dedi.

"ÇÖZÜMÜ 30 YILDIR TEKRARLIYORUZ"

AB ve Çin'in, "İsrail ve Filistin meselesinin askeri bir çözümünün olmadığı konusunda hemfikir olduğunu" belirten Borrell, "Çözümü 30 yıldır tekrarlıyoruz. Bu, Filistin için bir devlet kurulmasıdır. İki devletli bir çözüm. Ama İsrail bunu istemediğini söylüyor. Çin dahil olmak üzere, uluslararası toplum, bu çözümü taahhüt etmek zorundadır." ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, şunları kaydetti:

"ABD'nin, İsrail için çok büyük bağlarının olduğu doğrudur. İsrail'in en büyük askeri tedarikçisi. Ancak diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanı'nın dün yeniden İsrail'e bir çağrıda bulunarak, Gazze'deki operasyonlarını uluslararası hukuka ve sivillerin korunmasına en büyük saygıyı göstererek yapmasını istemesini de tanımak gerek. Çünkü Gazze'deki bombalama kampanyası artık tarihin en yoğun bombalaması oldu ve 2. Dünya Savaşı sırasında Alman kentlerinin yok edilmesiyle kıyaslanabilecek hatta daha da ötesinde bir seviyededir."

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin